10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSportAndreea Ninulescu şi iapa Acorini, un cuplu de succes

Andreea Ninulescu şi iapa Acorini, un cuplu de succes

Craioveanca Andreea Ninulescu (15 ani) împreună cu iapa sa, pe nume Acorini, sunt vicecampioane naţionale la sărituri peste obstacole. Anul trecut, având o altă iapă, Pepita, Andreea obţinea acelaşi loc doi, dar la Cupa României.

Călăreaţa craioveană Andreea Ninulescu a obţinut recent locul doi la concursul naţional de sărituri peste obstacole „Royal Horse Jumping Finals“, desfăşurat la baza hipică „Piccadilly“ din Tâncăbeşti (judeţul Ilfov), în organizarea Federaţiei Ecvestre Române. Sportiva, în vârstă de 15 ani, a concurat anul acesta la o categorie de vârstă diferită faţă de anul trecut. În 2011, Andreea obţinea un loc doi la Cupa României, categoria de vârstă copii, cu iapa Pepita, dar odată cu trecerea la juniori 16 ani, ea a schimbat iapa, luându-şi una din Germania, pe nume Acorini.
Antrenorul sportivei, cunoscutul Ovidiu Podaru, care timp de 35 de ani a activat la secţia de călărie de la CSM Craiova, a explicat ieri de ce Andreea Ninulescu a schimbat-o pe Pepita cu Acorini. „Pepita era perfectă pentru categoria copii şi pentru învăţare, dar la juniori nu făcea faţă. Acorini se potriveşte concursurilor de la 16 la 21 de ani, este o femelă adusă din Germania, o rasă deosebită, şi achiziţionarea ei a costat destul“.
Din cele 16 cupluri (călăreţ+cal) care au luat startul la categoria juniori 16 ani, doar un călăreţ a fost mai bun decât Andreea, sportivă legitimată la clubul Equitim Craiova. Este vorba despre Ştefan Leonte, din Târgu Neamţ, cel mai bun călăreţ junior din România, care concurează cu brio şi la categorii de vârstă superioare.

Pe podium şi la alte concursuri

Fiind primul an la juniori, Andreea este mai mult decât mulţumită de rezultatul obţinut: „M-am antrenat mult, dar nu mă aşteptam să urc pe podium. A fost un traseu mai complicat. Cele 12 obstacole se aflau mai sus, la 1,10 m în loc de 1 metru, trebuia să ai mare grijă să nu le dobori. Mă bucur mult că am obţinut locul doi“.
Concursul de la Tâncăbeşti, care a adunat la start peste 100 de sportivi de la 30 de cluburi şi cai ce valorau sute de mii de euro, a fost ca un fel de finală, la care puteau participa numai sportivii cu clasări bune la trei concursuri din 2012. Iar Andreea obţinuse înainte marele trofeu al concursului organizat de baza hipică de la Herneacova, iar luna trecută, în cadrul etapei de calificare de la Bucureşti, a obţinut un loc întâi şi un loc doi.
Craioveanca, elevă la Colegiul Naţional „Carol I“, spune că buna colaborare între călăreţ şi cal este foarte importantă, iar ea se înţelege perfect cu Acorini: „Trebuie să ne ajutăm reciproc pentru a obţine un rezultat bun. Acorini îmi place, este diferită de Pepita. Este mai îndrăzneaţă şi dispusă să facă performanţă“.

Recompensată cu 200 de lei

Pentru locul doi ocupat la concursul naţional de sărituri peste obstacole, Andreea Ninulescu a primit şi un premiu în bani, în valoare de 200 de lei.
Ca să obţină această clasare, sportiva s-a antrenat sub îndrumarea lui Ovidiu Podaru, la baza de la Robăneşti, făcând cinci antrenamente pe săptămână. Sportiva se bucură că dintre copiii şi tinerii care vin la călărie pentru recreere, câţiva au început să se gândească să participe la concursuri, deşi este foarte costisitor din punct de vedere financiar.

„Un cal scump dă randament ca Messi“

Antrenorul de la Equitim Craiova a punctat că un cal scump contribuie decisiv la obţinerea de rezultate remarcabile şi a comparat un cal de rasă cu fotbaliştii bine plătiţi: „Un cal bun este minimum 25-30.000 de euro. Fiica lui Victor Becali are unul de 80.000 de euro, spre exemplu. Dacă pe un fotbalist de superclasă, cum este Messi, dai zeci de milioane de euro, nu va avea acelaşi randament ca unul cu 10.000 de euro. Cine îşi permite, să dea mult pe cai. Noi abia am dus o iapă la inseminare în Germania, ne-a costat 10.000 de euro. Acum are un mânz de trei luni cu pedigree“, a mai spus Podaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS