22.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia, suspectă de corupţie în cazul CE 2012

România, suspectă de corupţie în cazul CE 2012

Un fost membru al Federaţiei Cipriote de Fotbal, Spyros Marangos, a acuzat, în cotidianul Gazzetta dello Sport, că patru membri ai UEFA au fost mituiţi pentru a susţine candidatura Poloniei şi Ucrainei pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2012. Printre ţările suspectate că şi-au vândut votul pentru Polonia şi Ucraina se află şi România.
Conform hotnews.ro, Marangos a făcut primele dezvăluiri într-o publicaţie germană, incriminând unii membri ai UEFA că au luat bani pentru a vota în favoarea Poloniei şi Ucrainei în vederea organizării Campionatului European din 2012. UEFA i-a cerut cipriotului probe pentru a-şi susţine acuzaţiile, iar Marangos a declarat în Gazzetta dello Sport că e dispus să coopereze cu forul european.
„Pe 18 aprilie 2007, am observat mişcări ciudate. Ştiam că Surkis (Grigoriy Surkis, preşedintele Federaţiei Ucrainene de Fotbal – n.r.) are ca obiectiv să obţină organizarea CE 2012 prin orice mijloace“, susţine cipriotul.

9,15 milioane, valoarea voturilor

Acesta a avansat şi câteva sume pe care le-ar fi primit cei care şi-au vândut voturile. „Unul dintre ei a luat 3,15 milioane de euro, alţii au primit două milioane fiecare. În total: 9,15 milioane de euro. Ştiu că în Germania se vorbeşte despre o a cincea persoană, dar eu nu am probe. Am trei documente, dar unul e suficient pentru a deschide cazul, şi trei mărturii. Unul a urmărit mişcările persoanelor implicate, iar ceilalţi pot confirma sumele plătite“, a dezvăluit Marangos.
„Sunt gata să dau toate informaţiile, dar aici, din Cipru, doar în prezenţa avocaţilor mei şi a autorităţilor publice din Cipru“, a declarat cipriotul, care a mărturisit şi faptul că, în ultimii doi ani, a încercat să ia legătura cu Michel Platini, preşedintele UEFA, pentru a-l informa de cele întâmplate, însă nu a reuşit.
Pentru organizarea Euro 2012 s-au „duelat“ Italia şi Polonia/Ucraina. Potrivit Gazzetta dello Sport, Franţa şi Anglia au susţinut candidatura Italiei, în timp ce printre suspecţii că şi-ar fi vândut votul se află membrii din România, Rusia, Olanda, Cipru, Malta şi Portugalia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS