19.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportBrânză a răsplătit Oltenia

Brânză a răsplătit Oltenia

Atingând marea performanţă la Jocurile Olimpice de la Beijing, Ana Maria Brânză a bucurat întreaga suflare sportivă din Craiova, bucureşteanca fiind un produs al Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“.

Pentru mulţi români, Ana Maria Brânză este o sportivă care a câştigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Beijing şi cam atât. Pentru craioveni însă, această scrimeră este un motiv de mândrie, chiar dacă nu este originară din Oltenia. Născută pe 26 noiembrie 1984, la Bucureşti, Brânză a cochetat cu antrenorii de scrimă din Capitală, însă, simţind că poate atinge standarde ridicate, a venit în Bănie, la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, pregătindu-se la Centrul Olimpic de Spadă pentru juniori, având dublă legitimare Steaua / LPS Craiova.
Intrând pe „mâna“ antrenorului emerit Dumitru Popescu, de la lotul naţional, Ana Maria Brânză a crescut valoric şi a cunoscut performanţe pe plan naţional şi internaţional. În ultimii ani, noua stea a spadei româneşti a fost pregătită de antrenorul emerit craiovean Dan Podeanu, cel care a dirijat-o de pe margine şi la Olimpiada din China. Nu de mult, medaliata cu argint la Beijing a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova.

Are cu ce se lăuda

Câştigătoare a medaliei de argint în proba de spadă de la JO de la Beijing, Ana Maria Brânză poate spune că a atins performanţa, mai ales că această reuşită vine după multe alte rezultate notabile. Ana Maria Brânză este campioană europeană la spadă cu echipa în acest an, la Kiev, şi medaliată cu argint la individual în aceeaşi competiţie. Cea mai bună performanţă a româncei la Campionatele Mondiale este o medalie de bronz câştigată în 2002, la Lisabona. Scrimera mai are în palmares trei etape de Cupă Mondiale câştigate, la Sankt Petersburg (2008), Florina (2007) şi Budapesta (2006). Ana Maria Brânză este la a doua participare la Jocurile Olimpice, după ce la Atena, în 2004, a ocupat locul 16.
La JO din China, Ana Maria Brânză a câştigat medalia de argint după ce a fost învinsă în finală de Britta Heidemann, scor 11-15, însă acest eşec nu a supărat pe nimeni, pentru că sportiva germană este numărul 1 mondial. „Am început foarte prost. Nu am avut ce face. Adversara mea s-a luptat ca un bărbat. Am făcut tot ce am putut“, a mărturisit sportiva. „Nu sunt mulţumită. Aş fi vrut să cuceresc aurul, dar am satisfacţia acestei medalii de argint. Mă simt atât de obosită, a fost o zi lungă şi teribil de grea. Sper să schimb locurile cu Britta Heidemann la Londra, în 2012, şi să fiu campioană olimpică“, a completat Ana Maria Brânză, care a cucerit a patra medalie pentru delegaţia României la Beijing şi a doua pentru scrima românească, după bronzul lui Mihai Covaliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII