16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia a jucat la sapte Mondiale

România a jucat la sapte Mondiale

Selectionata tricolora nu va participa insa la turneul final din Germania, ratând pentru a doua oara consecutiv prezenta la cel mai important eveniment fotbalistic din lume.


Mâine se da startul celei de-a 18-a editii a Campionatului Mondial de Fotbal, competitie care se preconizeaza a fi cel mai vizionat eveniment din istoria televiziunii. Pentru a doua oara in istorie, Germania a fost desemnata sa gazduiasca aceasta intrecere, pe care a câstigat-o de trei ori de-a lungul timpului, ultima data in 1990. Alaturi de selectionata tarii gazda, numai 31 de natiuni din cele 203 care s-au aliniat la startul preliminariilor vor avea privilegiul sa scrie o pagina din istoria mondialelor. Din pacate, românii se vad din nou obligati sa-si gaseasca alti favoriti, tricolorii ratând pentru a doua oara consecutiv prezenta la cel mai important eveniment fotbalistic din lume.


In Germania, 32 de echipe nationale vor intra in lupta, insa cu obiective diferite. Unele se gândesc serios la titlu, altele doar viseaza la el, in timp ce prezentele „exotice“ ale Mondialului se afla aici doar de dragul spectacolului. Cele mai multe participante provin din Europa, 13, iar sase natiuni vor sta in premiera la „masa“ celor importanti: Ucraina, Trinidad-Tobago, Angola, Togo, Coasta de Fildes si Ghana.


Uruguay 1930 – Prima editie a Campionatului Mondial


Ideea sustinerii unui Campionat Mondial a aparut mult mai devreme, in mai 1904, când, la Paris, s-au intâlnit reprezentanti din Danemarca, Franta, Belgia, Olanda, Spania si Elvetia. Acest moment marcheaza si crearea Federation Internationale Football Association, organism care este cunoscut in prezent drept FIFA.


Congresul FIFA din 26 mai 1928 a stabilit ca Uruguay sa fie gazda primei editii a acestei competitii. „l Campeonato del Mundo“ s-a desfasurat intre 13 si 30 iulie 1930, nefiind precedat de nici o campanie de calificari. Echipe de top precum Anglia, Scotia, Italia, Olanda, Elvetia, Suedia, Cehoslovacia, Spania, Germania, Austria si Ungaria au refuzat sa participe. România a fost prima tara europeana care si-a anuntat prezenta in Uruguay.


Cele 13 reprezentative nationale participante au fost impartite in patru grupe. Grupa A a fost formata din Franta, Mexic, Argentina si Chile, argentinienii câstigând grupa cu trei victorii. In Grupa B, Iugoslavia a trecut de Brazilia si Bolivia, asigurându-si prezenta in semifinale. In Grupa C, România a jucat alaturi de Peru si Uruguay. Românii au invins Peru cu 3-1, insa au pierdut cu 0-4 in fata tarii gazda, cea care avea sa se si califice din Grupa C. In Grupa D, oarecum surprinzator, Statele Unite ale Amercii au invins Belgia si Paraguay.


In semifinale, scorul din ambele meciuri a fost 6-1: Argentina a câstigat in fata Statelor Unite ale Americii, iar Uruguay a obtinut victoria in intâlnirea cu Iugoslavia. In finala, Uruguay s-a impus cu 4-2, dupa ce la pauza argentinienii conduceau cu 2-1.


Stabile, atacant al Argentinei, a obtinut titlul de golgheter, cu opt reusite. Interesant este ca toate meciurile au fost jucate intr-un singur oras, Montevideo. Nu au existat medalii, ci doar plachete-suvenir. A fost singurul campionat care nu a recunoscut si locul trei.


Primul gol din istoria Campionatului Mondial de Fotbal a fost inscris de francezul Lucien Laurent, in minutul 19 al intâlnirii cu Mexic. 80.000 de spectatori au asistat la finala turneului, dintre acestia peste 20.000 fiind fani veniti din Argentina.


Italia 1934 – Gazdele au câstigat titlul


In semn de protest pentru faptul ca in 1930 au participat putine echipe din Europa, campioana mondiala en-titre, Uruguay, a refuzat sa se inscrie in competitia din 1934, disputata in Italia. De aceasta data, mult mai multe echipe si-au anuntat prezenta, astfel ca au fost organizate si preliminarii. Turneul final s-a disputat cu 16 tari.


„Campionato Mondiale di Calcio“ a fost alcatuit din mai multe runde: mai intâi, fiecare echipa a jucat cu alta pentru a se decide participantele din sferturi. Din nou, România a avut ghinionul sa se confrunte cu o echipa care a ajuns si in finala, Cehoslovacia. Tricolorii au condus la pauza cu 1-0, dar au pierdut cu 2-1.


In semifinale, Cehoslovacia a trecut cu 3-1 de Germania, iar Italia a invins Austria cu 1-0. Locul trei a fost adjudecat de Germania, care s-a impus in finala mica. Adevarata finala a competitiei a fost câstigata din nou de tara organizatoare, de data aceasta Italia, echipa care a invins Cehoslovacia cu 2-1, in prelungiri.


Desi pare ciudat, tara gazda a trebuit sa participe in preliminarii pentru a juca la turneul final. Regulamentul din acea vreme nu prevedea lovituri de departajare dupa prelungiri, astfel ca Italia a trebuit sa rejoace un meci cu Spania, initial terminat la egalitate. Luis Monti, cel ce a evoluat pentru Argentina in 1930, a facut parte din echipa Italiei la Campionatul Mondial din 1934.


Jucatorii care au scris istoria fotbalului in 1934 sunt austriacul Sindelar, cehoslovacii Najedly si Planicka, germanul Conen, italienii Meazza, Monti si Orsi, precum si spaniolul Zamora.


Franta 1938 – Ultimul Mondial inaintea razboiului


Campionatul Mondial de fotbal din Franta – 1938 a fost ultimul inaintea celui de-al doilea razboi mondial. In acel an, miscarile politice erau resimtite deja, astfel ca fotbalul a fost suprimat de tensiunile dintre tari. Austria nu a mai putut participa pentru ca, desi se calificase in urma preliminariilor, a fost inglobata de Germania cu o luna inainte de inceperea competitiei. Cei mai buni jucatori ai Austriei au fost selectionati in reprezentativa „panzerelor“.


„Coupe du Monde“ s-a desfasurat intre 4 iunie si 19 iunie 1938, de la turneul final lipsind Uruguay si Argentina, ambele din motive politice. Ţara gazda, Franta, si campioana en-titre, Italia, au fost introduse in schema competitiei fara a mai fi obligate sa joace in preliminarii.


Sistemul play-off a fost iar adoptat de organizatori. România a terminat la egalitate meciul cu reprezentativa Cubei, 3-3. Partida s-a rejucat si Cuba a invins cu 2-1, desi România a condus la pauza cu 1-0.


In semifinale, Ungaria a invins Suedia cu 5-1, iar Italia a trecut de Brazilia cu 2-1. Brazilia a terminat pe locul trei, iar in finala mare Italia s-a impus cu 4-2, câstigând pentru a doua oara competitia.


Jucatorii cei mai buni ai turneului au fost brazilienii Domingos, Leonidas si Martim, cehoslovacul Planicka, francezul Aston, ungurul Sarosi, dar mai ales italienii Andreolo, Meazza si Piola. Polonezul Ernest Wilimowski s-a aflat si el printre remarcati, fiind primul jucator care a inscris de patru ori intr-un singur meci, impotriva Braziliei.


Mexic 1970 – România s-a comportat onorabil


„Copa del Mundo“ s-a desfasurat in Mexic, intre 31 mai si 21 iunie 1970. 70 de tari au jucat calificarile, doar 16 ajungând sa evolueze la turneul final. Editia din 1970 a prilejuit României revenirea, dupa 32 de ani, printre cele mai bune echipe nationale ale lumii. Tricolorii au evoluat in aceeasi grupa cu trei mari puteri ale fotbalului mondial, Anglia, Brazilia si Cehoslovacia. România a invins Cehoslovacia cu 2-1, insa a pierdut onorabil, 0-1 cu Anglia si 2-3 cu Brazilia.


Pentru prima data in istorie s-au permis schimbari de jucatori in timpul meciului. De asemenea, la un meci dintre El Salvador si Mexic, portarul din El Salvador a fost primul fotbalist caruia i-a fost aratat un cartonas galben.


In semifinale, Italia a invins, in prelungiri, cu 4-3, echipa Germaniei de Vest, iar Brazilia a trecut de Uruguay cu 3-1. Germania de Vest avea sa câstige bronzul, in timp ce brazilienii urma sa cucereasca pentru a treia oara trofeul „Jules Rimet“, in urma victoriei din finala, 4-1 cu Italia. De altfel, conform regulilor competitiei, Brazilia a intrat definitiv in posesia trofeului.


Dupa furtul din 1983, Confederatia Braziliana de Fotbal l-a inlocuit cu un duplicat. Trofeul din aur masiv si pietre rare nu a mai fost niciodata recuperat.


Italia 1990 – Am revenit dupa 20 de ani


„Coppa del Mondo“ desfasurata in Italia intre 8 iunie si 8 iulie 1990 a insemnat pentru România revenirea printre cele mai puternice tari din lume, calificându-se intre cele 24 de echipe selectate in urma preliminariilor, din 111 candidate.


România a invins in grupe echipa URSS, a reusit un egal cu Argentina si a fost invinsa cu 2-1 de Camerun. In sferturile de finala, tricolorii au evoluat in fata Irlandei, o partida care s-a incheiat cu scorul de 0-0 si a fost decisa la penaltiuri: 5-4 in favoarea irlandezilor.


Ambele semifinale au fost aproape identice, incheindu-se 1-1 si sfârsind la penaltiuri, 4-3. In acest fel, Argentina a trecut de tara gazda, Italia, iar Germania de Vest a invins Anglia. Italienii s-au multumit totusi cu bronzul, 2-1 cu Anglia. In finala, Germania de Vest si-a trecut in cont trofeul, invingând cu 1-0 Argentina lui Maradona, dupa un gol marcat de Brehme, din penalti.


SUA 1994 – „Generatia de aur“ a facut performanta


„World Cup 1994“, desfasurata in Statele Unite ale Americii, intre 17 iunie si 17 iulie, a consemnat cea mai mare performanta a echipei nationale a României. 133 de tari au jucat in preliminarii, 22 calificându-se si facând deplasarea in Statele Unite, alaturi de detinatoarea titlului, Germania. SUA a participat in calitate de tara organizatoare.


România a terminat pe primul loc intr-o grupa in care a invins Statele Unite cu 1-0, a trecut de Columbia cu 3-1 si a cedat in fata Elvetiei, 1-4. In optimi, tricolorii au invins Argentina lui Batistuta cu 3-2, iar in sferturi au fost eliminati, la penaltiuri, de Suedia, 4-5, dupa ce meciul s-a incheiat la egalitate, 1-1, dupa 90 de minute, si 2-2, dupa prelungiri.


A fost România „Generatiei de aur“, condusa de Hagi, Raducioiu, Ilie Dumitrescu, Popescu, Belodedici, Munteanu, Petrescu, Lupescu si ceilalti.


In semifinale, Suedia a fost la rândul ei eliminata de Brazilia, 1-0, in timp ce Italia a invins Bulgaria cu 2-1. Suedia a cucerit in cele din urma locul trei, câstigând cu 4-0 finala mica in fata bulgarilor. Brazilia si Italia au remizat in ultimul act al competitiei, astfel ca s-a recurs la loviturile de departajare la finalul carora Dunga, Romario, Bebeto si ceilalti s-au impus cu 3-2, aducând Braziliei al patrulea titlu mondial.


Franta 1998 – Tricolorii au pierdut in optimi


Cupa Mondiala din 1998, organizata exemplar de Franta, a fost câstigata chiar de tara gazda, intr-o finala in care Brazilia a fost invinsa categoric cu 3-0. Pentru prima data, 32 de echipe au jucat la turneul final, 169 luând parte la preliminarii. România a fost si ea prezenta, câstigând Grupa G in care a fost repartizata. Tricolorii au invins Columbia cu 1-0, au trecut de Anglia cu 2-1 si au terminat la egalitate, 1-1, partida cu Tunisia. In optimi insa, Croatia a depasit „Generatia de aur“ si a obtinut victoria la limita, 1-0. Croatia avea sa câstige locul trei, dupa victoria cu 2-1 in fata Olandei, in finala mica.


1930 – Uruguay


Montevideo, 14 iulie: România – Peru 3-1 (1-0). Au marcat: Desu, Stanciu, N. Kovacs.


Montevideo, 21 iulie: România – Uruguay 0-4 (0-4).


1934 – Italia


Trieste, 27 mai: România – Cehoslovacia 1-2 (1-0). A marcat: Dobay.


1938 – Franta


Toulouse, 5 iunie: România – Cuba 3-3 (1-1, 2-2). Au marcat: Bindea, Baratky, Dobay.


Toulouse, 9 iunie: România – Cuba 1-2 (1-0). A marcat: Dobay.


1970 – Mexic


Guadalajara, 2 iunie: România – Anglia 0-1 (0-0).


Guadalajara, 6 iunie: România – Cehoslovacia 2-1 (0-1). Au marcat: Neagu, Dumitrache.


Guadalajara, 10 iunie: România – Brazilia 2-3 (1-2). Au marcat: Dumitrache, Dembrovschi.


1990 – Italia


Bari, 9 iunie: România – URSS 2-0 (1-0). A marcat: Lacatus (2).


Bari, 14 iunie: România – Camerun 1-2 (0-0). A marcat: Balint.


Napoli, 18 iunie: România – Argentina 1-1 (0-0). A marcat: Balint.


Genova, 25 iunie: România – Irlanda 4-5, dupa penaltiuri.


1994 – SUA


Pasadena, 18 iunie: România – Columbia 3-1 (2-1). Au marcat: Raducioiu (2), Hagi.


Pontiac, 22 iunie: România – Elvetia 1-4 (1-1). A marcat: Hagi.


Pasadena, 25 iunie: România – SUA 1-0 (1-0). A marcat: D. Petrescu.


Pasadena, 3 iulie: România – Argentina 3-2 (2-1). Au marcat: I. Dumitrescu (2), Hagi.


Stanford, 6 iulie: România – Suedia 4-5 (dupa penaltiuri), 2-2 (dupa prelungiri). A marcat: Raducioiu (2).


1998 – Franta


Lyon, 15 iunie: România – Columbia 1-0 (1-0). A marcat: Ad. Ilie.


Toulouse, 22 iunie: România – Anglia 2-1 (0-0). Au marcat: V. Moldovan, D. Petrescu.


Saint Denis, 26 iunie: România – Tunisia 1-1 (0-1). A marcat V. Moldovan.


Bordeaux, 30 iunie: România – Croatia 0-1 (0-1).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS