10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportUEFA nu vede cu ochi buni reinfiintarea Cupei Balcanice

UEFA nu vede cu ochi buni reinfiintarea Cupei Balcanice

Reprezentantii a noua cluburi din 16 tari s-au intilnit la inceputul saptaminii, la Bucuresti, pentru a discuta despre infiintarea asociatiei nonguvernamentale Football Club Cooperation Forum (FCCF). In cadrul acestei intilniri, organizata la initiativa cluburilor Dinamo si Olympiakos Pireu, s-a propus reinfiintarea unei competitii dupa modelul fostei Cupe Balcanice. La intrunirea de la Bucuresti au fost prezenti reprezentantii a noua cluburi: Rapid, Steaua, Dinamo, Olympiakos Pireu, Apoel Nicosia, Steaua Rosie Belgrad, Partizan Belgrad, TSKA Sofia si Levski Sofia. Pentru acest proiect si-au mai dat acordul Dinamo Kiev, Sahtior Donetk, Maribor Branik, Galatasaray Istanbul, Besiktas Istanbul, PAOK Salonic si Hajduk Split.

Presedintele Consiliului de Administratie al FC Dinamo, Nicolae Badea a spus ca proiectul FCCF nu va intimpina dificultati din partea forurilor internationale. „Statutele FIFA si UEFA sprijina asemenea competitii regionale, deoarece programul va fi alcatuit in asa fel incit sa nu afecteze competitiile nationale sau calendarul primelor reprezentative. Pina in iunie se va definitiva acest proiect, precum si statutul asociatiei care se va constitui in acest scop“, a comentat Badea, care a adaugat ca aceasta competitie ar putea incepe in toamna.

Nicolae Badea a mai anuntat ca, pe linga competitia la care vor participa 16 echipe din noua tari, proiectul vizeaza pregatirea antrenorilor, prin constituirea unui centru regional, ca in tarile cu fotbal avansat, transferul de cunostinte in domeniul marketingului si al drepturilor de televizare, crearea unui centru de asistenta medicala specializat pe traumatismele specifice fotbalului, precum si promovarea sportului in rindul tinerilor.

UEFA este sceptica

„Competitia nu se va substitui actualelor intreceri europene Liga Campionilor si Cupa UEFA, ci reprezinta o solutie alternativa, care sa dea o sansa internationala echipelor care parasesc aceste competitii, sau care nu ajung acolo. Sintem intr-o zona unde performanta este tot mai rara si, de aceea, am decis sa formam mica antanta a fotbalului mare“, a spus Badea.

La rindul sau, forul fotbalistic european a anuntat ca va studia proiectul FCCF, insa si-a manifestat scepticismul fata de aceasta initiativa. „Anumite cluburi din Grecia, Cipru, Croatia, Slovenia, Serbia-Muntenegru, Bulgaria, Romania, Ucraina si Turcia au avut recent discutii si au prezentat un proiect de organizare a unei noi competitii“, a explicat Michael Lee, directorul de comunicare al UEFA. Lee a precizat ca UEFA va studia proiectul, insa a apreciat ca este prea devreme pentru ca acest proiect sa fie mentionat in Comitetul Executiv al forului european.

„UEFA este insa sceptica. Avind in vedere calendarul competitional foarte incarcat, acest gen de proiect nu este neaparat o formula buna. Am mai avut propuneri de acest fel in trecut si nu s-a concretizat nimic“, a spus Lee.

Cluburile din campionatele tarilor mentionate, care nu dispun de posibilitatile financiare ale campionatelor englez si spaniol, ar dori sa infiinteze o noua competitie, pentru a nu iesi din circuitul european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS