10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportStinca din apararea Craiovei Maxima

Stinca din apararea Craiovei Maxima

Neculai Tilihoi, originar din Braila, a inceput sa joace fotbal in 1969, la juniorii Progresului din localitate. La numai 16 ani neimpliniti, a fost promovat in echipa mare, divizionarea B de atunci, FCM Braila. In acea perioada a fost convocat in selectionata divizionara B si astfel a fost contactat de Corneliu Stroe, Ion Dobritoiu si Ion Constantinescu („U“ Craiova), care i-au propus, dupa ce l-au urmarit vreo trei-patru luni, sa vina la Universitatea Craiova. A debutat in echipa olteana intr-o partida de campionat disputata la Timisoara (1976, antrenor Titi Teasca), devenind apoi titular. Pina in 1987, a imbracat tricoul „alb-albastru“ al Universitatii, statistica aratind astfel: 286 jocur/7 goluri in prima divizie, 11/0 in echipa nationala, 36/0 in Cupele europene.

La inceput a jucat fundas lateral (dreapta), apoi a trecut fundas central, antrenorul principal al echipei reprezentative de atunci, „Dutu“ Cernaianu, folosindu-l ca fundas central.

Cu Universitatea a cucerit cele mai importante trofee din viata de fotbalist: doua titluri (’79/’80, ’80/’81) si patru cupe (’76/’77, ’77/’78, ’80/’81, ’82/’83), totodata calificindu-se in semifinalele Cupei UEFA (’82/’83).

In 1987 s-a transferat – dupa 11 sezoane petrecute sub culorile alb-albastre ale Universitatii! – la Metalul Bocsa, unde si-a incheiat cariera de fotbalist si a inceput-o pe cea de antrenor. De ce Bocsa? Directorul ICM Bocsa de atunci, Victor Creanga, oltean la origine, l-a contactat pe Nae Tilihoi sa vina la Bocsa, desi cind l-a cautat la telefon, Tilihoi nici nu stia prea bine unde se afla Bocsa!

Traseul antrenorului Tilihoi a fost urmatorul: Metalul Bocsa – Progresul Bailesti – Metalul Bocsa (pina in 1989). Dupa revolutie: Jiul IEELIF (a promovat-o din D in B) – Universitatea (copii, juniori si tineret) – Constructorul Craiova – „U“ Craiova (seniori) – Electro – Chimia Rimnicu Vilcea – Drobeta Turnu Severin – Calatis Mangalia.

In prezent, dupa un sezon petrecut la Universitatea Craiova ca organizator de competitii (2001/2002), este in staff-ul organizatoric al divizionarei C, UFC Electro Craiova (din vara lui 2002), vicepresedinte..

Fire aparte – prietenos, ambitios, cu destule probleme de viata – Nae Tilihoi refuza diplomatic dialogul despre Universitatea: „Ma intrebati de ce nu am loc in «schema» actuala a Universitatii? Pai, sintem multi care am facut istorie pentru Universitatea, n-avem cum sa avem loc toti. Important ar fi sa se pastreze spiritul de atunci al Universitatii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS