23.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici

Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici

Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici (World Elder Abuse Awareness Day) este marcată la 15 iunie, informează agerpres.ro.

Abuzul față de vârstnici este o problemă socială mondială, care afectează sănătatea și încalcă drepturile omului, în cazul a milioane de persoane din întreaga lume. Acest aspect a atras atenția comunității internaționale.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră abuzul față de vârstnic ”orice acțiune întreprinsă de cineva dintr-o relație de încredere, care conduce la vătămarea sau suferința unei persoane în vârstă”. ”National Center on Elder Abuze” (NCEA) din SUA definește abuzul ca ”orice act conștient, intenționat sau neglijent al unui îngrijitor sau al oricărei alte persoane, care cauzează vătămare sau suferință la un adult vulnerabil”.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția 66/127 din 19 decembrie 2011 a desemnat 15 iunie ca Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici. Aceasta reprezintă o zi, când, prin diverse manifestări și prin organizarea unor evenimente, suntem chemați să ne exprimăm dezaprobarea față de abuzul și suferința provocată uneia dintre generațiile noastre mai în vârstă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS