30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalNeglijarea copiilor distruge vieţi

Neglijarea copiilor distruge vieţi

În primul trimestru al acestui an, în judeţul Dolj, 11 minore cu vârste mai mici de 15 ani au rămas gravide. Statisticile realizate la nivelul judeţului sunt mult mai îngrijorătoare, având în vedere, de exemplu, faptul că peste 1.500 de copii au abandonat şcoala în perioada 2012 – 2013 sau că, într-un singur an, 888 de fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani au rămas însărcinate.

În ultimii ani, zeci de minore din Dolj au rămas însărcinate, au renunţat la şcoală, au devenit mame. Fără o diplomă de absolvire, fără o pregătire pentru o meserie, cu un copil în braţe, aceste tinere trebuie să găsească soluţii de supravieţuire. „În judeţul Dolj, numărul minorelor care rămân însărcinate este de ordinul sutelor. Raportările pe care le trimitem Ministerului Sănătăţii cuprind grupele de vârstă: sub 15 ani şi respectiv 15 – 19 ani. În 2012, de exemplu, am avut în evidenţă 51 de fete gravide cu vârste mai mici de 15 ani şi 564 cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani. 254 dintre acestea au făcut avort. În 2013, am avut la nivelul judeţului 92 de fete însărcinate cu vârsta mai mică de 15 ani, 888 cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, iar 224 dintre acestea au renunţat să ducă sarcina până la termen. În primele trei luni ale acestui an, avem deja în baza raportărilor primite 11 fete gravide cu vârsta mai mică de 11 ani şi 349 cu vârsta între 15 şi 19 ani. 46 dintre acestea au optat deja pentru întrerupere de sarcină“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Peste 1.500 de elevi doljeni au părăsit şcoala în 2012-2013  

Şi reprezentanţii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE)  Dolj se confruntă în fiecare an cu sute de cazuri de copii aflaţi la un pas de a renunţa la şcoală. „O serie de aspecte negative (rate ridicate ale abandonului şcolar, părăsirea timpurie a şcolii sau participarea redusă la educaţie a anumitor grupuri şi grupe de vârstă) persistă în sistemul formal de educaţie şi formare profesională iniţială. Acestea generează efecte negative asupra asigurării competenţelor de bază necesare integrării pe piaţa muncii şi asupra dezvoltării capitalului uman în contextul învăţării pe tot parcursul vieţii. În anul şcolar 2012-2013, 1.542 de elevi din ciclul primar, gimnazial, liceal şi postliceal au abandonat forma de învăţământ frecventată, respectiv 2,24% din totalul celor 68.551 de elevi. A fost o uşoară scădere a abandonului înregistrat, având în vedere că în anul şcolar 2011 – 2012, ponderea  elevilor care au părăsit şcoala reprezenta 2,58% (respectiv 1.730 de elevi) din totalul de 67.009 elevi înscrişi în unităţile şcolare investigate. În anul şcolar 2012-2013, s-au înregistrat cele mai multe cazuri de abandon şcolar în ciclul gimnazial, mai precis 785 de cazuri. Îngrijorător este faptul că foarte mulţi elevi părăsesc şcoala de la cele mai fragede vârste, chiar şi în ciclul primar – 433 de cazuri. Cei mai mulţi elevi au abandonat şcoala din cauze sociale – 229 de cazuri, 162 au renunţat la cursuri din cauze economice, 133 de elevi au plecat de la şcoală din alte cauze, precum mobilitatea şi migraţia familiilor în alte judeţe sau peste hotare, în opt situaţii a fost vorba de cauze psihopedagogice, iar în alte 14 situaţii, de cauze medicale“, a precizat prof. dr. Marinela Claudia Dumitrescu, director CJRAE Dolj.

14 minore însărcinate, monitorizate de asistenţii sociali

Majoritatea minorelor însărcinate  locuiesc cu părinţii lor, iar asistenţii sociali din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj nu pot interveni din această cauză. Potrivit acestora, ei pot monitoriza minorele însărcinate doar în momentul în care există riscul ca ele să-şi abandoneze copiii. „În 2013, am avut 18 minore însărcinate pe care le-am monitorizat, iar de la începutul anului şi până în prezent avem deja 14 cazuri. Rolul nostru este să le oferim consiliere socială, psihologică, juridică sau medicală“, a precizat Maria Dumbravă, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Dolj. De-a lungul anilor, mai mult de un sfert dintre bebeluşii născuţi de mame minore au fost abandonaţi şi daţi în îngrijire asistenţilor maternali profesionişti, iar cei care s-au născut cu probleme de sănătate – în centrele specializate ale DGASPC Dolj.
Potrivit reprezentanţilor DGASPC Dolj, minorele însărcinate pe care le-au monitorizat de-a lungul timpului provin din familii dezorganizate, au un nivel redus de educaţie. „De cele mai multe ori, le preluăm în vederea monitorizării când au câteva luni de sarcină sau direct din spital, imediat după ce au născut. Primul impuls al părinţilor este să le renege, iar noi suntem cei care trebuie să găsim calea de mijloc, deoarece, fiind vorba de minore cu părinţi, avem nevoie de acordul reprezentanţilor legali pentru a le interna în centrele noastre. Sunt cazuri în care aceste minore ajung să aducă pe lume un bebeluş fără a merge în prealabil la un medic ginecolog. Ecografia are un rol esenţial, chiar din primul trimestru de sarcină,  putând fi depistate majoritatea anomaliilor. Şi în Spitalul de Urgenţă Craiova există o unitate de diagnostic antenatal, unde două aparate de ultimă generaţie pot depista toate problemele fătului, iar mama poate fi îndrumată ce trebuie să facă, ce regim de viaţă să urmeze pentru a nu aduce pe lume copii cu handicap“, a adăugat Maria Dumbravă.

Date statistice

La nivel naţional, în perioada ianuarie 2012 – mai 2013, aproape 200 de minore instituţionalizate au rămas însărcinate. 165 dintre ele, printre care patru între 10 şi 13 ani, au ales să nască, iar şapte au făcut avort, una fiind din grupa de vârstă 10 – 13 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS