14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai mulți bani alocați pentru anul universitar 2012-2013

Mai mulți bani alocați pentru anul universitar 2012-2013

Numărul de granturi pentru anul universitar 2012-2013 este cu peste 28.000 mai mare decât se prevedea în proiectul elaborat în mandatul ministrului Cătălin Baba, potrivit cifrelor de şcolarizare aprobate miercuri de guvern şi făcute publice de Ministerul Educaţiei.
Pentru 2012-2013, la învăţământul superior de stat au fost aprobate, astfel, 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licenţă, 35.600 de granturi pentru ciclul de studii universitare de master şi 3.000 de granturi pentru studiile de doctorat, precizează ministerul condus acum de interimarul Liviu Pop.
În proiectul dat publicităţii la începutul lui aprilie de ministerul condus atunci de Cătălin Baba, erau prevăzute 45.887 de granturi de studii pentru ciclul universitar de licenţă, anul I, 25.426 de granturi pentru ciclul universitar de masterat şi 1.504 pentru doctorat.
Anul universitar 2012-2013 va fi primul în care sunt alocate granturi (bani), şi nu locuri, la admiterea în anul I de studii. Oficialii Ministerului Educaţiei precizau, în aprilie, că granturile de studiu se pot fracţiona, în condiţiile respectării capacităţii de şcolarizare.
„De exemplu, o universitate care primeşte o mie de granturi le poate da toate pentru locurile bugetate sau le poate fracţiona. Altfel spus, pot fi date 500 de granturi pentru locurile bugetate, iar restul pentru locurile cu taxă, dar la care facultatea poate contribui cu o anumită sumă, iar studentul, cu restul. În schimb, universităţile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decât costurile reale“, au explicat atunci oficialii ministerului.
Anul trecut, pentru studii universitare de licenţă au fost 62.850 de locuri, pentru masterat – 35.600 de locuri, iar pentru doctorat – 3.500.
În rest, pentru 2012-2013, cifrele de şcolarizare sunt similare celor din proiectul elaborat în mandatul lui Baba.
În privinţa numărului de locuri în grădiniţele de stat, acesta va fi, în 2012-2013, de 665.000, la fel ca anul trecut, precizează reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Pentru învăţământul primar, în care va fi inclusă în premieră clasa pregătitoare, au fost aprobate 925.000 de locuri, faţă de 850.000 în anul şcolar 2011-2012.
Numărul elevilor în clasele V-VIII, învăţământ de zi şi cel cu frecvenţă redusă, a fost stabilit la 900.000, identic cu cel de anul trecut.
„Numărul locurilor în clasa a IX-a, învăţământ de zi, este de 210.000. Pentru învăţământul profesional a fost aprobată o cifră de şcolarizare de 20.000 de locuri, pentru clasa a X-a, învăţământ de zi, iar pentru învăţământul postliceal, o cifră de 18.187 de locuri în anul I, învăţământ de zi şi seral“, mai spun reprezentanţii ministerului.
Potrivit Ministerului Educaţiei, cifrele de şcolarizare dimensionează sistemul naţional de învăţământ în funcţie de o serie de indicatori specifici pentru fiecare ciclu de învăţământ în parte. Se are în vedere, astfel, faptul că instituţiile de învăţământ trebuie să funcţioneze astfel încât, prin calitatea serviciilor, să răspundă aşteptărilor publice.
„Pentru învăţământul preuniversitar de stat, propunerile pentru cifrele de şcolarizare se bazează pe proiectele înaintate de către inspectoratele şcolare şi sunt fundamentate pe evoluţia demografică a populaţiei de vârstă preşcolară şi şcolară, pe capacitatea liceelor de a răspunde solicitărilor, pe opţiunile elevilor şi părinţilor, pe studiile privind evoluţia în perspectivă a pieţei muncii, respectiv tendinţele privind dezvoltarea regională şi a zonelor în care se află unităţile de învăţământ. Criteriile care au fundamentat stabilirea cifrelor de şcolarizare pentru ciclurile universitare de licenţă, master şi doctorat au avut în vedere respectarea angajamentelor luate în cadrul Strategiei Europa 2020, contribuţia învăţământului superior la accelerarea şi orientarea schimbărilor din societatea noastră, precum şi rezultatele studiilor de inserţie a absolvenţilor pe piaţa forţei de muncă în categoria de vârstă 20-30 de ani“, mai spun cei de la minister.
Ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop, a transmis tuturor inspectoratelor şcolare judeţene şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS