20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul unde bolnavii sunt trataţi cu respect

Spitalul unde bolnavii sunt trataţi cu respect

Centrul Medico-Social de la Brabova dă clasă spitalelor craiovene la capitolele curăţenie, dotare cu medicamente şi amabilitatea cadrelor medicale cu bolnavii

În judeţul Dolj există o unitate sanitară unde pacienţii sunt trataţi cu respect. Bolnavii internaţi în Centrul Medico-Social din Brabova sunt bine îngrijiţi, nu trebuie să-şi cumpere medicamente, iar cadrele medicale le vorbesc frumos. Ce îşi poate dori mai mult de atât un bolnav? Poate un televizor şi un frigider în salon. Ei bine, le au şi pe acestea. Bolnavii sunt atât de mulţumiţi, încât unii dintre ei se stabilesc aici definitiv.

Unii pacienţi tânjesc după ţigări

Centrul Medico-Social Brabova este casă şi masă pentru 26 de pacienţi, majoritatea din comună şi localităţile limitrofe. Dintre aceştia, 18 sunt cazuri sociale: bătrâni, bolnavi şi singuri care şi-au găsit aici un cămin adevărat. Nicu Sulea are 49 de ani. A ajuns în 2005 la Centrul Medico-Social de la Brabova, după un accident vascular cerebral, şi n-a mai vrut să plece. „A fost paraplegic, dar şi-a revenit încet-încet. Acasă nu mai are pe nimeni“, spune asistenta Iuliana Floarea.
Fiind cel mai vechi bolnav din spital, Nicu se simte ca acasă. Este un om cu personalitate, pretenţios, căruia îi intri foarte greu în graţii. Dacă eşti venit de afară s-ar putea să te păcălească siguranţa afişată pe chip şi în gesturi şi să crezi că este vreun angajat cu funcţie. „Avem condiţii, mâncarea este bună, asistentele drăguţe, dar sunt şi lipsuri. Nu primim ţigări, iar asistentele nu prea ne dau voie să fumăm nici afară, în curte“, se plânge nea Nicu cum dă cu ochii de vizitatori. Ultima oară l-a prins pe viceprimarul Petre Băluţă acum câteva zile şi l-a uşurat de câteva ţigări. În acelaşi salon cu nea Nicu stă Constantin Truşcă. Bătrânul, de 79 de ani, din satul Urdiniţa, a devenit rezident permanent al centrului după ce i-a murit soţia, iar copiii i s-au împrăştiat prin lume. „Sunt mulţumit. Aici se face curăţenie, iar mâncarea este bună. Cel mai important este felul în care se poartă asistentele cu tine: te tratează cu respect, nu ţipă niciodată la tine. Eu am fost internat pe la multe spitale. Am fost la Regional, am fost şi la CFR, şi este nenorocire peste tot. Îţi vorbesc frumos doar dacă le îndeşi bani în buzunare“, spune Truşcă.

Se fac internări doar dacă moare cineva

Ca să poată fi internate la Centrul Medico-Social, cazurile sociale trebuie să cotizeze cu jumătate din pensie. Se fac şi excepţii pentru bătrânii care nu au nici un fel de venituri. Chiar şi aşa, este foarte greu să se găsească un loc liber, întrucât cererea este foarte mare. „Realitatea este dură. Nu poţi interna decât dacă moare cineva, pentru că toate locurile sunt ocupate“, susţine asistenta Iuliana Floarea.
Iuliana este cel mai vechi angajat al centrului. S-a născut în Brabova, dar s-a mutat la Craiova, de unde face zilnic naveta la centrul medico-social. Lucrează aici din 1974, de pe vremea când centrul era spital, iar acum este omul de bază. Colegii îi cer sfaturi, iar bolnavii vor să o aibă mereu în preajmă, pentru că ştie să le asculte păsurile. „Bolnavii vor să ştie că îţi pasă de ei, să le acorzi atenţie, să le zâmbeşti. Iar o vorbă bună face mai mult decât zece tratamente“, spune Iuliana.

Investiţii

Bolnavii nu sunt trataţi doar cu dragoste şi vorbe de încurajare. Centrul are personal calificat format dintr-un medic generalist şi trei asistente medicale care oferă îngrijirile necesare, iar medicamentele nu lipsesc din farmacia unităţii sanitare.
Centrul Medico-Social de la Brabova mai are toalete moderne cu apă curentă, duşuri cu apă caldă, bucătărie, sală de mese. Toate saloanele sunt modernizate şi dotate cu frigider şi televizor, iar apa caldă şi căldura sunt asigurate de centrala termică şi de panourile solare instalate în curte. Şi investiţiile nu s-au oprit aici. „Panourile solare şi staţia de epurare a apei au costat 350.000 de lei şi au fost realizate sub administrarea Consiliului Judeţean Dolj, cu fonduri europene. Centrala termică a costat 150.000 de lei, iar 70.000 de lei s-au cheltuit pentru înlocuirea geamurilor şi uşilor vechi cu ferestre şi uşi din PVC, cu geam termopan“, explică Petre Băluţă, viceprimarul comunei Brabova.
Centrul Medico-Social se luptă acum să facă rost de fonduri pentru achiziţionarea unui al doilea generator, care să asigure necesarul de electricitate pentru cazurile, destul de frecvente, în care se întrerupe curentul.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII