29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStart la distribuirea carnetelor de muncă

Start la distribuirea carnetelor de muncă

Începând din această lună, contractele individuale de muncă nu se mai înregistrează la ITM, iar evidenţa cu privire la locurile de muncă ale angajatului nu se mai ţine în carnetul de muncă. În Dolj, cărţile de muncă au început deja să fie distribuite angajaţilor.

Conform prevederilor Codului Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, de la 1 ianuarie 2011, tradiţionalele cărţi de muncă pe suport de hârtie au fost înlocuite cu baze de date electronice. Având în vedere faptul că evidenţa muncii se realizează prin intermediul registrului general de evidenţă  a salariaţilor, până la mijlocul acestui an, carnetele de muncă vor intra în posesia angajaţilor. „Societăţile care au carnetele la sediu lor trebuie ca până la sfârşitul lunii martie să le completeze în conformitate cu modificările survenite până la 31 decembrie 2010 şi să se prezinte cu ele la ITM pentru contraviză, urmând ca până la sfârşitul lunii iunie să le predea titularilor“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. În ceea ce priveşte angajatorii cărora inspectoratele teritoriale de muncă le păstrează şi le completează carnetele de muncă, până la sfârşitul acestei luni, angajatorii trebuie să depună la ITM documentele cu privire la modificările survenite la contractele de muncă până la 31 decembrie 2010. Acestea vor fi operate în cărţile de muncă, care vor fi distribuite apoi salariaţilor sau, după caz, angajatorilor, pentru a le preda titularilor. „Dacă societăţile au depus deja la noi modificările pe 2010, titularul se poate prezenta să-şi ridice carnetul de muncă. Angajaţii ar trebui să se intereseze la angajator dacă au adus sau nu aceste modificări (ca să ştie dacă pot sau nu să-şi ridice cărţile de muncă)“, a precizat Cătălin Tiberius Mohora.

Carnetele de muncă trebuie păstrate cu mare grijă

Acesta a explicat că titularii trebuie să-şi păstreze cu grijă carnetele de muncă deoarece le-ar putea fi necesare la calcularea pensiei. „În una din etapele premergătoare dispariţiei lor, carnetele de muncă au fost scanate, astfel încât toate datele privind vechimea în muncă, dreptul la pensie şi traseul profesional al fiecărui angajat până în prezent sunt înregistrate electronic la casele judeţene de pensii. Angajaţii firmelor care nu au dus la scanat carnetele trebuie să le păstreze pentru a putea dovedi vechimea în muncă atunci când vor ieşi la pensie“, a spus Cătălin Tiberius Mohora.

Angajatorii, obligaţi să înregistreze contractele de muncă cu o zi înaintea începerii activităţii

O dată cu „dispariţia“ cărţilor de muncă, adică începând cu luna ianuarie 2011, angajatorii nu vor mai efectua plata comisionului datorat (0,75% din fondul lunar de salarii angajatorii cărora inspectoratele teritoriale de muncă le păstrează şi le completează carnetele de muncă, respectiv 0,25% din fondul lunar de salarii angajatorii cărora inspectoratele teritoriale de muncă le prestează serviciile constând în verificarea şi certificarea legalităţii înregistrărilor efectuate de către aceştia). Aceasta nu este însă singura veste bună pentru angajatori. Începând cu 1 ianuarie, nu mai trebuie să înregistreze contractele individuale de muncă la ITM Dolj. Acestea se vor înregistra în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic (REVISAL) fie la biroul instituţiei, fie on line, cu ajutorul unei parole primite de la ITM Dolj. „Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii sunt obligaţi să înregistreze contractele de muncă ale angajaţilor cel târziu până în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. În caz contrar, aceştia riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei“, a spus inspectorul-şef al ITM Dolj, care a explicat că persoanele care completează datele în REVISAL trebuie să fie persoane autorizate de ITM Dolj, fie persoanele care completau carnetele de muncă şi nu contabilii, aşa cum au existat zvonuri pe piaţa muncii. „Vorbim de o activitate pur de resurse umane, care nu are legătură cu partea contabilă“, a adăugat Cătălin Tiberius Mohora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII