21.2 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLegea pensiilor este constituţională

Legea pensiilor este constituţională

Curtea Constituţională a României a decis ieri, cu unanimitate de voturi, că Legea pensiilor este constituţională, după ce a respins sesizările formulate de parlamentarii PSD şi PNL, astfel că legea urmează să meargă la promulgare.
Curtea Constituţională a României (CCR) a dezbătut ieri sesizările depuse de parlamentarii PNL şi PSD împotriva Legii pensiilor.
În sesizarea depusă la Curte, liberalii contestă pe fond Legea pensiilor, susţinând că încalcă principiul neretroactivităţii şi discriminează femeile, care vor avea o pensie mai mică decât cea a bărbaţilor ca urmare a necompensării stagiului de cotizare.
„Criticile de neconstituţionalitate vizează în special două aspecte de fond: discriminarea femeilor care vor beneficia de o pensie mai mică decât cea a bărbaţilor prin necompensarea stagiului de cotizare, precum şi încălcarea principiului neretroactivităţii legii stipulat în articolul 15 alin. 2 din Constituţia României, conform căruia legea dispune numai pentru viitor. Prin încălcarea principiului neretroactivităţii, guvernul Boc nu respectă un contract între Stat şi cetăţean, actul normativ referitor la pensii desfiinţând drepturi create pe baza unor legi anterioare“, explică deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, într-un comunicat de presă
Contestaţia a fost depusă de liberali în urmă cu o săptămână, fiind semnată de 53 de deputaţi. „Prin noua formă a Legii sistemului unitar de pensii, guvernul Boc dă încă odată un exemplu de ignorare a principiilor stipulate în Constituţie şi totodată practică o politică brutală de nerespectare a drepturilor cetăţenilor“, mai spune Nicolăescu.
La rândul lor, parlamentarii PSD, care au atacat pe 10 decembrie aceeaşi lege, arată în contestaţia depusă că ar fi fost încălcată procedura în care s-a votat cererea de reexaminare a şefului statului şi că nu a fost supusă la vot cererea de reexaminare în sine, ci un raport cu amendamente al comisiei de fond.
Al doilea argument invocat de social-democraţi priveşte discriminarea de gen între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte calcularea pensiei. Deputatul PSD Aura Vasile a explicat că femeile ar fi dezavantajate în calculul pensiei prin faptul că tabelele-anexă la Legea pensiilor instituie o diferenţă pentru acelaşi stadiu de cotizare, respectiv femeile ar obţine o pensie mai mică decât bărbaţii în condiţiile în care au muncit aceeaşi perioadă de timp.
Camera Deputaţilor a admis, pe 7 decembrie, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii pensiilor, stabilind vârsta de pensionare la 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII