21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâştigurile salariale au rămas constante

Câştigurile salariale au rămas constante

În luna octombrie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut şi net nu s-a modificat faţă de luna precedentă, menţinându-se la aceleaşi valori (1.846 de lei, respectiv 1.340 de lei).
„Nivelurile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.276 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (796 de lei)“, a declarat Mariana Tănase, directorul executiv al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj.
Potrivit acesteia, comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 2,5%.
Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul economic, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Creşteri salariale s-au înregistrat şi în sectorul bugetar

Sectorul economic nu este însă singurul unde au avut loc creşteri ale câştigului salarial. Potrivit datelor statistice, în sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă atât în administraţia publică (creşteri de 11,3% – ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, de premii ocazionale, inclusiv prime, plăţii sumelor din alte fonduri, dar şi ca efect al disponibilizării personalului cu salarii mici), cât şi în învăţământ (creşteri de 3,9% – ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice, pentru cumulul de funcţii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizării personalului suplinitor care realiza câştiguri salariale mici) şi în sănătate şi asistenţă socială (creşteri de 2,1% ca urmare a acordării de prime ocazionale, plăţii orelor suplimentar lucrate, dar şi ca efect al disponibilizării personalului cu salarii mici).
„Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna septembrie a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime pentru «ziua petrolistului»), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă)“, a precizat Mariana Tănase.
De asemenea, în unele activităţi economice, scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori de încasări mai mici (în funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII