22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSuveniruri de 5.700 de lei cumpărate de turişti

Suveniruri de 5.700 de lei cumpărate de turişti

Sutele de turişti care au vizitat oraşul Târgu Jiu în perioada 17 august – 14 septembrie au achiziţionat suveniruri în valoare de 5.700 de lei, bani din care 20% vor fi viraţi la bugetul local.

Autorităţile locale din Târgu Jiu au inaugurat, în urmă cu aproximativ o lună, un Centru de Informare Turistică în Parcul Central din municipiu. Centrul a fost deschis tocmai pentru a veni în sprijinul turiştilor care vizitează oraşul care adăposteşte operele lui Constantin Brâncuşi. La Centrul de Informare, autorităţile locale au decis să scoată la vânzare numeroase suveniruri şi opere de artă ale unor artişti gorjeni, şi nu numai. De la data inaugurării şi până pe 14 septembrie, turiştii care au vizitat municipiul Târgu Jiu şi judeţul Gorj au achiziţionat suveniruri de peste 5.700 de lei. Cel mai bine se vând brelocurile şi vederile cu operele lui Constantin Brâncuşi. Centrul de informare turistică a fost deschis în clădirea fostelor ateliere ale pictorilor membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Gorj. Clădirea a fost modernizată de primărie şi amenajată în mod corespunzător.

Se caută suvenirurile ieftine

Potrivit personalului Centrului de Informare Turistică, sute de turişti au vizitat operele lui Constantin Brâncuşi în această perioadă. Turiştii străini, dar şi români au cumpărat diverse suveniruri, dar cel mai bine se vând vederile cu imagini ale oraşului şi ale operelor brâncuşiene, precum şi brelocurile. De asemenea, turiştii au preferat pliantele informative despre municipiu şi judeţul Gorj, cănile inscripţionate cu imagini ale operelor şi magneţii metalici sau lenticulari. „Se caută diverse suveniruri. Unele se vând mai bine, altele nu. Nu este zi în care să nu avem vânzare. S-au vândut bine vederile lenticulare la 3,8 lei, cele simple la 0,5 lei, magneţii lenticulari, brelocurile din plastic cu operele lui Constantin Brâncuşi la 2 sau 3 lei. Se vinde din fiecare câte ceva. Am fost nevoiţi să mai cerem marfă. Avem mai mulţi furnizori, majoritatea din Gorj. Vindem şi tablouri, şi sculpturi ale unor artişti din Gorj şi Bucureşti. Avem şi obiecte artizanale. Din suma de 5.700 de lei, 20% se va duce la bugetul local“, a spus Cornelia Gămulescu, consilier în cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Angajaţi cu împrumut

Toate posturile Centrului de informare turistică au fost blocate din decizia guvernului, astfel că, în prezent, nu se pot face angajări aici. Aşa că autorităţile locale au decis să ia personal de la alte direcţii ale Primăriei Târgu Jiu şi să îl detaşeze aici.
„Centrul este deservit de trei salariate de la Direcţia de Protecţie Socială care au fost detaşate aici, precum şi de o salariată a fostului Centru de Artă «Constantin Brâncuşi». Nu putem angaja pe nimeni. Vom organiza doar concurs pentru postul de conducere. Sunt blocate toate posturile de guvern, la toate instituţiile statului. Nu avem ghizi din aceleaşi motive. Sunt nişte ghizi cu care noi colaborăm, dar nu sunt angajaţii noştri. Le-am dat material de studiu fetelor care sunt detaşate acolo, la centru, ca să poată spune turiştilor, în mare, date despre operele lui Brâncuşi. Nu ştim când se vor debloca posturile. Personalul este instruit şi poate să prezinte informaţii despre hoteluri, obiective turistice, numere de telefon utile“, a declarat Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU