17.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţenii nu-şi depun declaraţiile de venituri

Mehedinţenii nu-şi depun declaraţiile de venituri

Dacă, la începutul săptămânii, mehedinţenii au format cozi la ghişeele Casei de Pensii, Casei de Asigurări de Sănătate sau la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, ieri numărul acestora a scăzut foarte mult.

 Majoritatea mehedinţenilor care au trecut pragul Casei de Pensii, Casei de Asigurări de Sănătate sau Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă au venit doar pentru a se informa cu privire la documentele necesare.
 „În prezent, o singură persoană s-a pre­zentat la sediul CAS Mehedinţi pentru a-şi depune declaraţia pe drepturi de autor. Cei care au venit zilele acestea au fost persoane care nu au înţeles bine legislaţia şi noile modificări legislative“, a pre­cizat purtătorul de cuvânt al CAS Mehedinţi, Radu Barbu.
Ceea ce nu ştiu mulţi este faptul că au posibilitatea să-şi aleagă modalitatea de plată a contribuţiei către bu­getul asigurărilor de sănătate. „Persoanele care realizează venituri din drepturi de autor sunt invitate să vină la sediul CAS Mehedinţi, unde trebuie doar să completeze un for­mular pe propria răspundere, o declaraţie pentru aceste ve­nituri estimate de dumnealor. În 2010, când ei vor ajunge cu o declaraţie de­finitivă şi rectificativă la Finanţe, acolo li se va calcula venitul efectiv realizat din aceste drepturi de autor, se va face o declaraţie rectificativă şi la noi se va calcula acest cuantum al contribuţiei pentru asigurările de sănătate. Dacă sunt mai mici decât au achitat, evident că le vom restitui banii. Formula este deosebit de lejeră. Persoanele pot plăti fie înainte, fie la sfârşitul anului sau la începutul lui 2011. Calculele sunt transparente. Oamenii nu trebuie să fie speriaţi de acestea pentru că totul se poate explica foarte bine la noi şi se face numai în baza unor declaraţii încheiate legal la Finanţele Publice“, a declarat Doina Borugă, directorul general al CAS Mehedinţi.
Programul de lucru al AJOFM Mehedinţi se desfăşoară zilnic între orele 8.30 – 16.30, dar cel mai probabil se va prelungi. For­mularul declaraţiei poate fi accesat pe site-ul AJOFM (www.ajofmhedinti.ro) sau poa­te fi găsit la sediul agenţiei. Contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şo­maj, datorată în baza de­cla­ra­ţiei avute în vedere, se achi­tă în contul 28.2104.04.09, cod IBAN RO36TREZ46128210 409, CF 11574157 deschis miercuri la Trezorerie. „AJOFM Mehe­dinţi, din dorinţa de a veni în sprijinul persoanelor fizice care realizează venituri de natură profesională, altele decât salariale, pentru care se datorează contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, le invită pe acestea la sediu în vederea depunerii declaraţiei. Aş vrea să vă spun că nu vom recurge în această lună la sancţiuni pentru că modelul de declaraţie a apărut foarte târziu în Monitorul Oficial“, a declarat directorul executiv adjunct al AJOFM Mehedinţi, Iustin Florescu.
Modelul de declaraţie se regăseşte pe site-ul Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (www.cnpas.org), la secţiunea contribuţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS