18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalExistă şi asociaţii de proprietari model

Există şi asociaţii de proprietari model

Plăţi în avans la întreţinere, facturi fără penalităţi, fond de rulment de ordinul sutelor de lei, liste de plată afişate înainte de 15 ale lunii. Pare imposibil, dar aceasta este situaţia reală la numai câteva dintre asociaţiile de proprietari din Craiova.

La Asociaţia de proprietari nr. 3 Brazda lui Novac, de ani buni nu există grija facturilor neachitate, a penalităţilor, a restanţelor smulse locatarilor cu executorul judecătoresc. Este asociaţia pe care furnizorii şi chiar reprezentanţii administraţiei locale o dau exemplu. Iar exemplul este urmat şi de Asociaţia nr. 19 Brazda lui Novac şi nr. 26 din acelaşi cartier. „Avem şi asociaţii bune, al căror exemplu ar trebui urmat. De fapt, este starea de normalitate care ar trebui întâlnită la toate asociaţiile de proprietari şi locatari din Craiova. De exemplu, Asociaţia nr. 3, unde preşedinte este Adrian Popescu, nu are restanţe, nu are penalităţi, Asociaţia nr. 19 Brazdă, unde este preşedinte Gheorghe Irimescu, este în aceeaşi situaţie. O asociaţie fără probleme majore este şi cea cu nr. 26 din acelaşi cartier, a Mihaelei Vasilescu. Deci, se poate…“, a precizat Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova.
Care este secretul? Răspunsul vine chiar din partea preşedintelui „asociaţiei model“, Adrian Popescu: „Nu ştiu dacă se poate spune secret. Este vorba de muncă, iar asociaţia este destul de mare – 36 de scări, aproape 600 de apartamente – interes în ceea ce faci, multă insistenţă. Comunicare cu locatarii şi nu trebuie uitat: cu banii oamenilor nu-i de joacă. Iar într-o asociaţie nu poate lucra oricine“.
Şi totuşi, secretul normalităţii la această asociaţie este un fond de rulment care depăşeşte 20.000 de lei. Bani care sunt puşi într-o bancă şi care, la rândul lor, atrag alte fonduri: dobânzi. Sumele sunt folosite să acopere contravaloarea facturilor curente la întreţinere atunci când unii dintre locatari sunt în imposibilitatea de a plăti la timp. În acest fel, penalităţile sunt excluse. Mai mult, oamenii au plătit în avans. Proprietarii au posibilitatea să-şi plătească serviciile de care au beneficiat în rate şi chiar să li se diminueze costurile la jumătate, restul facturii fiind acoperită de dobânzile bancare pe care le aduce fondul de rulment.
La aceste „asociaţii model“, lista la întreţinere apare în scara fiecărui bloc cu două-trei zile înainte de jumătatea lunii. „Eu încerc să trimit furnizorilor într-un timp foarte scurt citirile, după care nu aştept să-mi trimită ei facturile, mă duc şi îi presez să-mi dea costurile pentru a efectua calculele. În acest fel, proprietarului îi rămâne timp mai mult pentru plată. Trebuie să fim corecţi cu oamenii pentru că altfel nu ai credibilitate“, a adăugat Adrian Popescu.

Un exemplu de urmat

 Preşedintele Asociaţiei nr. 19 din Brazda lui Novac, Gheorghe Irimescu, susţine că a furat din tainele administrării unei asociaţii de la fruntaşaclasamentului, Asociaţia nr. 3. Şi a ţinut să copieze întocmai metoda mentorului său, adică un fond de rulment apreciabil, care, la rândul său, să atragă alte fonduri. Bani cu care plăteşte în avans facturile. „Eu sunt mai nou în branşă, să zic aşa, dar am căutat să învăţ de la domnul Popescu. Dacă munceşti şi te interesezi de soarta asociaţiei, nu ai probleme. Înainte de toate, trebuie să ai un fond de rulment. Eu, când am afişat listele la întreţinere pe 13 ianuarie aveam plătite deja gazele, gunoiul din aceşti bani. Suntem printre puţinele asociaţii care nu au datorii către furnizori“, spune Irimescu.
Furnizorii recunosc că au o bună colaborare, mai ales în ceea ce priveşte încasările, cu asociaţiile. „Brazda este o zonă bună. Există aici câteva asociaţii care sunt la zi cu plata facturii la căldură şi apă caldă“, a precizat Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII