22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu factura la furnizor

Cu factura la furnizor

Asociaţiile de proprietari din Craiova cer furnizorilor să-şi reglementeze situaţia juridică cu beneficiarii. Acestea le propun să încheie contracte direct cu proprietarii ca şi în cazul altor furnizori de servicii, telefonie, cablu.

Unele asociaţii de proprietari şi locatari din Craiova vor să modifice contractul-cadru încheiat între ele şi furnizori. Acestea au cerut furnizorilor de energie termică, apă, gaz, energie electrică şi servicii de salubritate să perfecteze contracte direct cu beneficiarii, adică proprietarii. Reprezentanţii asociaţiilor au solicitat contracte de prestări servicii, prin care cei dintâi să se oblige la nişte servicii intermediare între distribuitor şi locatar. Răspunsul a fost categoric nu. Regia Autonomă de Termoficare, Compania de Apă „Oltenia“, Serviciul Public de Salubritate, CEZ şi Distrigaz Sud (GDF SUEZ) nu au de gând să perfecteze contracte directe cu proprietarii, deşi în ţară există oraşe în care furnizorii au încheiat contracte directe cu beneficiarii, de exemplu în Focşani şi Bacău, eliminând din formulă terţii, adică asociaţiile.
„Noi am solicitat, în urmă cu câteva luni, tuturor distribuitorilor de servicii să se încheie contracte individuale direct cu beneficiarii. Aşa cum este cazul telefoniei, de exemplu. De ce să vină o factură totală pe întreaga asociaţie, nici măcar pe un bloc, iar asociaţia să împartă tot consumul, să factureze, să strângă banii şi să-i livreze furnizorilor. Tocmai această situaţie a generat şi naşterea unor debite imense. În cazul altor servicii, mai beneficiezi de acestea dacă eşti dator? Nu. Pentru că abonatul în cauză dacă ştie că nu-şi onorează plata facturilor, există posibilitatea să i se întrerupă furnizarea acestor servicii. Şi numai distribuitorul poate să facă acest lucru, asociaţia nu. În acest fel, locatarul nu ar mai fi înglodat în datorii, care în mare parte curg din penalizări pentru neplata la timp a facturilor“, explică administratorul Asociaţiei Siloz-Înfrăţirii, Marin Sorescu.
S-ar înlătura astfel un impediment în recuperarea datoriilor. Este situaţia în care se găseşte Termoficarea, care a angajat firma Urban pentru executarea silită a asociaţiilor cu mari datorii. Pentru că nu există nici un raport juridic între locatari şi furnizorul de agent termic, recuperatorul nu se poate îndrepta împotriva celui rău-platnic, ci numai împotriva asociaţiei. Dar bunurile acesteia se rezumă de cele mai multe ori la un birou, un scaun şi un dulap, valoarea acestora fiind infimă în raport cu cuantumul datoriilor acumulate de locatari. Întrebat de acest lucru, directorul Termoficării, Tatian Tudorache, ne trimite să găsim răspunsul pe site-ul Primăriei Craiova.

Rezolvări şi contradicţii

Altă problemă care şi-ar găsi rezolvare prin încheierea unei asemenea convenţii este cea a penalizărilor pentru neplata facturilor la întreţinere. Este cunoscut faptul că plata cu întârziere a facturilor atrage penalizări. Sumele de bani sunt cerute asociaţiilor, care, la rândul lor, trebuie să le recupereze de la datornici. S-au întâlnit însă cazuri în care instanţa de judecată l-a obligat pe locatar la plata serviciilor furnizorilor fără adăugarea sumelor sancţionatoare. Numai că asociaţia deţine deja o hotărâre judecătorească obţinută de furnizor, prin care este executată pentru întreaga sumă, întreţinere plus penalizări.

Proiect

Sindicatul asociaţiilor de proprietari şi locatari din Craiova, la care sunt afiliate 36 de asociaţii, a gândit chiar un proiect în acest sens, pe care urmează să-l înainteze către Primăria Craiova, chiar săptămâna viitoare. Preşedintele sindicatului, Ion Voiculescu, iniţiatorul acestui proiect, susţine că furnizorii ar trebui să fie interesaţi de prevederile propuse. În acest mod, şi-ar putea urmări mai uşor debitorii. În prezent, ei nu se pot îndrepta prin acţiuni în instanţă sau executări silite contra rău-platnicilor, pentru că nu se află în nici un raport juridic. Asociaţiile sunt acţionate în instanţă de producătorii de servicii, iar aceştia, la rândul lor, îi cheamă în judecată pe locatari.
„Dacă ar fi încheiate contracte directe, asociaţiile ar fi scutite de a acţiona în judecată pe restanţieri. Asociaţia ar fi un intermediar între cele două părţi, ceea ce se întâmplă şi în realitate“, susţine Ion Voiculescu, preşedintele Asociaţiei nr. 4, cartier George Enescu.

Răspunsuri

Furnizorii susţin că legile care reglementează raportul furnizor – asociaţie nu le permit modificarea contractului-cadru, iar la normele de drept se adaugă şi prevederile ANRE. Cel puţin aşa susţine distribuitorul de gaz, GDF Suez: „Contractul de furnizare, reglementare a gazelor naturale este un contract-cadru aprobat de ANRE şi nu poate fi modificat“ (adresa 543/18.03.2009 Distrigaz Sud, către asociaţia Înfrăţirii-Siloz).
În schimb, Compania de Apă „Oltenia“ le oferă craiovenilor o alternativă.
„Cu privire la încheierea contractelor individuale, privind furnizarea apei potabile, cu locatarii din blocurile de locuinţe, precizăm că este necesară solicitarea scrisă a locatarului respectiv, precum şi acordul scris al celorlalţi locatari de pe scara respectivă, în vederea separării alimentării cu apă potabilă pentru fiecare apartament şi montarea contorului de apă pe casa scării. Conform prevederilor legale specifice, actualele contoare de apartament pot fi utilizate numai ca repartitoare de costuri, facturarea făcându-se în baza contoarelor de branşament ale blocurilor“, a precizat Mihaela Chiriţescu, reprezentant CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII