29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pe locurile din cămine

Scandal pe locurile din cămine

Campusul universitar craiovean înregistrează în acest an un număr record de cereri de cazare. Studenţii susţin însă că repartizările în cămine au fost făcute „preferenţial“ de administratori sau de către reprezentanţii COS Craiova, care nu au ţinut cont de mediile de admitere, aşa cum este firesc. Alţii spun că au fost cazaţi în camere mizere, nereabilitate sau neigienizate, pe care se gândesc să le refuze, preferând să îşi caute locuinţe cu chirie.

Pregătirile pentru întâmpinarea studenţilor în campusul universitar craiovean sunt pe ultima sută de metri. Numărul solicitărilor de cazare din acest an a depăşit cu 800 numărul real de locuri. Având în vedere numărul mare de cereri, reprezentanţii studenţilor au solicitat sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj pentru a găsi o soluţie de a caza studenţii în căminele liceelor. În unele cazuri, în căminele studenţeşti vor fi cazaţi şi câte şase studenţi într-o cameră. Condiţiile de cazare în cămine sunt fie extraordinare, în cele reabilitate, fie mizere, în căminele vechi.

Şase în cameră…

Pe 28 septembrie încep cazările studenţilor în campusul universitar craiovean. Am încercat să aflăm cât de pregătite sunt căminele studenţeşti, cât de dotate sunt şi dacă e preferabil să alegi să te cazezi cu alţi trei, patru colegi de facultate în cameră sau dacă e cazul să îţi cauţi locuinţă cu chirie. Am avut surpriza să descoperim studenţi nemulţumiţi, fie din judeţ, fie din alte oraşe ale ţării, dezamăgiţi de condiţiile oferite de unele cămine studenţeşti din Bănie. La Căminul nr. 10 din Lăpuş, zilnic, zeci de tineri aşteaptă acceptul administratorului de a-şi vedea camera în care se vor caza pentru un an. În cele mai multe cazuri însă, aceştia sunt refuzaţi, fiind invitaţi să revină pe 28 septembrie. „De două zile mă rog de administratorul căminului să îmi ofere şansa să văd camera. Sunt refuzată categoric, spunându-mi-se că încă se igienizează. Este aberant să nu pot vedea camera în care mă voi caza şi pentru care voi plăti 130 de lei pe lună. Am aflat însă de la alţi colegi că vom fi cazaţi câte şase în cameră, deci vom plăti pentru o cameră 780 de lei, iar condiţiile sunt mizere: mochete învechite, mobilier rupt, saltele uzate cu noduri pe care nu poţi dormi, gândaci“, a spus Mariana C., studentă în anul I.

Căminele nereabilitate arată deplorabil

Am ajuns în Căminul nr. 10 în urmă cu câteva zile, când femeile de serviciu lucrau „intens“ la amenajarea camerelor. Cearşafurile de pe paturi erau folosite pentru îndepărtarea prafului de pe ferestre sau de pe paviment, păturile cu care studenţii urmează să se acopere erau depozitate pe jos, amprenta timpului se vedea dintr-o privire pe mobilierul folosit drept masă şi birou, pe pereţii zgâriaţi şi pe noptierele vechi, „înnoite“ cu un strat de lac… Nici Căminele nr. 11 şi 13 de la Facultatea de Educaţiei Fizică şi Sport nu au fost prinse în programul de reabilitare, însă cel puţin aici era curat. Se vedea clar că angajaţii făcuseră tot posibilul ca toate camerele să fie curate, mochetele bine spălate, aşternuturile călcate. Studenţii dornici să îşi vadă camerele în care urmează să se cazeze erau însoţiţi de administratori amabili. „Sunt studentă la buget în cadrul FEAA, am bursă de studiu şi am fost repartizată şi anul acesta în Căminul nr. 8, de la Institut. Anul trecut am fost puşi să plătim 100 de lei fond de rulment degeaba, bani pe care i-au băgat unii în buzunar căci nu s-a renovat absolut nimic! Căminele arată jalnic, ca după bombardament! Sunt scârbită de tot ceea ce se întâmplă şi prefer să nu mă mai cazez acolo, să îmi caut o gazdă sau să fac naveta ca să poată caza ei pe cine doresc! Am ajuns bătaia lor de joc! La facultăţile din Bucureşti, cei care au restanţe nici nu se pot gândi la un loc în cămin, în timp ce la noi, în Craiova, aceştia sunt prioritari pentru că sunt prieteni cu cei din sindicat sau cu cei din COS! Se comportă de parcă aceste cămine ar fi fost renovate pe banii lor şi au dreptul acum să cazeze pe cine doresc“, a povestit Irina C., una dintre studentele Universităţii din Craiova.

COS Craiova face repartiţia studenţilor

Administratorul Căminului nr. 8 susţine însă că repartiţia studenţilor în cămine nu este făcută de administratori, ci de reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti, în special de Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova. „Ei au primit cererile de cazare, ei au făcut repartizările. Noi, administratorii, nu avem nici un amestesc în distribuirea camerelor. Într-adevăr, în căminele vechi s-au făcut doar igienizări la grupurile sanitare şi pe casa scărilor. Nu am avut bani pentru zugrăvirea camerelor. Din acest an însă, taxele de cazare au scăzut cu aproximativ 40 de lei, iar, ca noutate, nu mai este percepută taxa de 100 de lei pentru fondul de garanţie pe care orice student care se caza trebuia să o dea“, a precizat Marius Ilie, administratorul Căminului nr. 8.

Căminele noi oferă condiţii de lux

Cu totul diferit arată însă căminele reabilitate din Craiova. Camerele, proaspăt zugrăvite, sunt dotate cu aşternuturi şi lenjerie noi, televizor, internet şi frigider, băi moderne, până şi pahare sau prosoape sunt oferite fiecărui student. Preţurile sunt ceva mai mari, în jur de 180 de lei lunar pentru studenţii de la buget şi 230 de lei pentru cei de la taxă, la care se adaugă plata utilităţilor: curent electric, apă, internet. Parterul acestor cămine este păstrat pentru studenţii căsătoriţi, aceştia având şansa să se cazeze câte doi în cameră, iar la etaj camerele sunt amenajate cu câte patru paturi.

Criza financiară a dus la ieftinirea cazării

Potrivit reprezentanţilor COS Craiova, distribuirea camerelor se va face începând cu 28 septembrie. La începutul săptămânii viitoare, sunt aşteptaţi să se cazeze studenţii care sunt cel puţin în anul II de studiu, iar pe 30 septembrie, cei din anul I. Studenţii de pe listele de aşteptare trebuie să vină tot pe 30 septembrie, după ora 12.00. „Pe cele aproximativ 2.900 de locuri de care dispun cele zece cămine ale campusului universitar craiovean au depus cereri un număr record de studenţi. Avem peste 800 de cereri peste numărul real de locuri. Ultimele solicitări aparţin «bobocilor», care au avut ca perioadă de înscriere intervalul 1-10 septembrie. Numărul mare al cererilor din acest an se explică poate şi prin faptul că, datorită crizei financiare, preţurile cazărilor în cămin au scăzut, faţă de anul trecut, cu aproximativ 40 de lei. Aveam camere pe care le dădeam cu 130-140 de lei, dar, pentru că suntem în criză am hotărât ca studenţii să plătească în acest an doar 90 de lei pentru o cameră. Din cauza deficitului de locuri am decis suplimentarea acestora. De anul acesta, la Căminul nr. 10 şi la cele de la Facultatea de Sport vom pune şase paturi în cameră în loc de cinci. Am luat legătura şi cu Inspectoratul Şcolar Dolj şi avem promisiunea că vom putea caza studenţi şi în căminele liceelor“, a declarat Claudiu Neagoe, preşedintele COS din Craiova.

Bani pentru Campusul de la Mecanică

Proiectul „Reabilitare campus universitar Complex Mecanică“ al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Craiova a primit ieri aproximativ 11.091.208 de euro. Obiectivele proiectului sunt: reabilitarea, extinderea şi dotarea clădirilor din Campus Universitar Complex Mecanică pentru asigurarea de spaţii de învăţământ şi facilităţi conexe: bibliotecă, terenuri sportive, cafeterie. Durata de implementare a proiectului este de 42 de luni, iar cea de execuţie de 36 de luni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII