29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalLege nouă la casele de schimb valutar

Lege nouă la casele de schimb valutar

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar sunt obligaţi, începând de luna aceasta, să afişeze cursurile la loc vizibil atât în interiorul, cât şi în exteriorul unităţii. În urma controalelor OPC, s-a constatat că nu toţi agenţii din acest domeniu respectă legea.

Pentru că s-au înmulţit reclamaţiile privind activitatea caselor de schimb valutar, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a modificat, începând de luna aceasta, legea privind activitatea lor. Cea mai importantă modificare adusă de Ordinul ANPC se referă la informarea într-un mod cât mai clar a clienţilor asupra valorilor valutei şi a operaţiunilor. Agenţii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar au obligaţia de a-i informa pe consumatori asupra cursurilor, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru cele de cumpărare de valută, prin afişare la loc vizibil atât în interiorul, cât şi în exteriorul unităţii. „În afara casei de schimb valutar, cursurile atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru cele de cumpărare trebuie înscrise pe un suport sau panou unic, într-o culoare contrastantă faţă de cea de fond a panoului (care trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori). Afişarea oricăror altor informaţii pe suportul sau panoul unic este interzisă“, a declarat Petrică Dumitrescu, directorul coordonator al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC). Altfel spus, pe panouri nu se mai acceptă nici un fel de alte menţiuni de genul „Cel mai bun curs“, „Comision 0%“.

Afişare separată pentru vouchere sau cecuri de călătorie

Dacă agentul economic percepe comision pentru operaţiunile de schimb valutar, cursurile afişate pe panoul unic de la exteriorul unităţii vor include şi comisioanele practicate, astfel încât clienţii să ştie încă de la început valoarea la care pot schimba dintr-o monedă în alta. „În cazul în care se efectuează operaţiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau ieşite din uz, monede ori instrumente de plată exprimate în valută, de tipul voucherelor, cecurilor de călătorie şi altele asemenea, operatorul economic va afişa separat, doar în interiorul casei de schimb, cursurile practicate în aceste cazuri“, a adăugat Petrică Dumitrescu. Până acum, această prevedere nu exista, clienţii putând fi uşor pacăliţi prin modul de afişare a numeroaselor cursuri.

Citiţi formularul de acceptare a tranzacţiei!

La aproximativ o săptămână de la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 448/2009 al ANPC, nu toţi operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar respectă legea. În timp ce unii şi-au făcut panourile exterioare după noile reguli, dar le ţin în incinta caselor de schimb valutar, alţii nu le au deloc. Clienţii caselor de schimb trebuie însă să aibă în vedere faptul că, înainte de operaţiunea efectivă, lucrătorii unităţilor respective sunt obligaţi să-şi informeze clienţii, în scris, asupra cursului practicat şi asupra sumei ce urmează să fie înmânată consumatorului, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacţiei. Acesta îi oferă clientului posibilitatea de a face o alegere raţională, în cunoştinţă de cauză. „Sfatul meu este să nu dea banii decât după ce citeşte formularul şi îl semnează“, a precizat Petrică Dumitrescu.
Acesta a explicat că formularul de acceptare a tranzacţiei trebuie să fie scris pe o singură pagină format A5, vizibil şi lizibil, şi trebuie să cuprindă obligatoriu informaţii referitoare la: denumirea şi adresa operatorului economic, data emiterii, numele şi prenumele consumatorului, seria şi numărul de buletin / carte de identitate / paşaport a/al acestuia, suma tranzacţionată, suma ce urmează să fie încasată de consumator, semnătura operatorului şi cea a consumatorului. „Formularul-tip va fi întocmit atât în limba română, cât şi în engleză, în două exemplare, unul pentru consumator, iar celălalt pentru operatorul economic“, notează Ordinul nr. 448/2009.

Modelul panoului exterior

Păstrând ordinea primelor patru valute înscrise pe panou, acesta se poate completa şi cu altele, în funcţie de tranzacţiile efectuate de operatorul economic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU