30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalVisele spulberate ale dascălilor

Visele spulberate ale dascălilor

Sute de profesori din judeţul Dolj au solicitat ieri completarea normei didactice, transferul sau pretransferul de la o unitate şcolară la alta, din mediul rural la oraş sau de la gimnaziu la liceu. Deşi, iniţial, fiecare visa să ajungă la o şcoală craioveană, în final toţi au acceptat ceea ce li s-a oferit: catedre la Gogoşu, Filiaşi, Pleniţa etc.

Emoţii, nemulţumiri, indignare, ore în şir de aşteptare sunt doar câteva din testele pe care cei 966 de profesori care au depus cerere de pretransfer sau transfer sunt nevoiţi să le treacă în aceste zile pentru a reuşi să obţină orele dorite într-o şcoală din localitatea doljeană visată. Dacă, iniţial, şedinţa publică de repartizare a profesorilor titulari fusese anunţată pentru zilele de marţi şi miercuri, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au mai primit de la Ministerul Educaţiei o zi păsuire, din cauza numărului mare de solicitări,  pentru desfăşurarea în bune condiţii a pretransferurilor sau transferurilor. Prima zi a şedinţei publice a fost rezervată profesorilor titulari pe catedre de informatică, matematică, biologie, fizică, chimie, geografie, care s-au îngrămădit de la primele ore în sala de festivităţi a Grupului Şcolar „Electroputere“ din Craiova, cu speranţa că vor prinde o catedră la oraş sau măcar cât mai aproape de casă. Acesta este primul an când mai-marii din educaţie oferă titularilor din învăţământ posibilitatea de a se transfera de la sat la oraş sau de la gimnaziu la liceu. După ora 13.30 a venit şi rândul profesorilor titulari de socio-umane, limba engleză, limba germană, istorie şi religie.

Mutaţia din buletin a contat la repartizarea catedrei

„Nu vrea nimeni ore la Şcoala cu clasele I-VIII din Greceşti? Rămân şase ore la Filiaşi, cine le solicită? Doreşte cineva cele 16 ore de matematică de la Călăraşi, are cineva buletin de Călăraşi?“, se auzeau, din când în când, apelurile membrilor comisiei de repartizare a cadrelor didactice. Profesorii titularizaţi de numai câţiva ani stăteau cu harta judeţului Dolj în faţă, încercând să găsească localitatea în care erau anunţate catedre vacante. Pretenţiile profesorilor prezenţi la şedinţa de repartizare nu erau foarte mari, nici nu îşi permiteau acest lucru, ştiind că sute de posturi au intrat în restrângere de activitate. Prioritate au avut cadrele didactice care au dorit să-şi întregească norma în aceeaşi unitate de învăţământ, apoi s-a încercat rezolvarea cererilor de transfer, ca urmare a restrângerii de activitate, în următoarea ordine: restrângerea de activitate în aceeaşi unitate şcolară, restrângerea de activitate la nivelul aceleiaşi localităţi, în ordinea descrescătoare a punctajului. „Aveam două şanse: să aleg o catedră la Pleniţa, cu 20 de ore, sau una la Gogoşu, cu 18 ore. Am ales ultima ofertă, deoarece este mai aproape de domiciliu. Habar nu am cum o să reuşesc să fac naveta sau dacă drumul este asfaltat… Nici nu am idee unde este situată această comună, însă mi-au spus colegii că nu e foarte departe“, a spus una dintre profesoarele titulare de matematică. Pretransferarea la cerere s-a realizat în următoarea ordine: prioritate au avut titularii care au solicitat pretransfer în aceeaşi localitate, apoi cei care au dorit pretransferul în localitatea de domiciliu, iar la final, profesorii care au solicitat o anumită şcoală pentru apropierea de domiciliu. Însă şi aici era o condiţie: să facă dovada domiciliului până la data de 17 februarie 2009. Au existat şi situaţii în care profesorii au pierdut catedre vacante aproape de domiciliu din cauză că nu aveau mutaţia trecută în buletin, preferând să aibă carte de identitate de oraş…

Graficul şedinţei publice
Miercuri, 20 mai, se va desfăşura şedinţa publică de pretransfer sau transfer pentru profesorii de educaţie fizică, educaţie plastică/vizuală, educaţie muzicală, discipline tehnice, limba franceză, limba spaniolă, limba română, limba latină. Joi, 21 mai, sunt aşteptaţi la Grupul Şcolar „Electroputere“ învăţătorii, educatoarele şi cadrele didactice din învăţământul special.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII