17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTezele cu subiect unic, amânate de greva profesorilor

Tezele cu subiect unic, amânate de greva profesorilor

Cei aproximativ 14.000 de elevi doljeni din clasele a VII-a şi a VIII-a care urma să susţină mâine tezele cu subiect unic au aflat, la sfârşitul săptămânii  trecute, că examenul le-a fost boicotat de profesori, hotărâţi să intre în grevă generală.
Sindicaliştii din educaţie au hotărât – printr-un referendum realizat la nivel naţional, ale cărui rezultate au fost centralizate chiar înainte de Paşte – să boicoteze examenele printr-o grevă generală. Pe 5, 13 şi 21 mai, când ar fi trebuit să se desfăşoare probele la limba şi literatura română, matematică, respectiv istorie/geografie, cadrele didactice şi personalul auxiliar din şcoli vor fi în grevă generală. Tezele cu subiect unic vor fi reprogramate în perioada specială, adică 26 mai – 4 iunie. Cel puţin aşa susţin profesorii doljeni, cu toate că la nivel naţional sindicaliştii participă astăzi la o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei. „Negocierile programate pentru luni (astăzi – n.r.) nu cred că vor schimba nimic, pentru că de câteva luni purtăm aceleaşi discuţii şi nu am ajuns la nici un punct comun. Dacă totuşi, în al doisprezecelea ceas, vor veni cu propuneri coerente, le vom accepta, dar greva de marţi (mâine – n.r.) nu poate fi anulată, decât cele din restul zilelor de teză“, a spus Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj.
Cei care nu vor intra în grevă sunt angajaţii şcolilor cu cămine sau internate şi cei de la grădiniţile cu program prleungit

Şi-au pierdut răbdarea

Motivele pentru care sindicaliştii au decis declanşarea grevei generale sunt reducerea bugetului educaţiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii şi alte 676 de milioane de lei din fondurile de investiţii, a bugetului cercetării cu peste 70% faţă de 2008, elaborarea unei legi de salarizare unice care îi defavorizează pe bugetarii din învăţământ, politizarea funcţiilor de conducere prin ordonanţa deconcentratelor şi nerespectarea Legii nr. 221/2008 privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice. „Politicienii au demonstrat că nu respectă promisiunile şi este clar că vom avea proteste în toată ţara. Am aşteptat suficient timp, am fost amânaţi de nenumărate ori, însă şi răbdarea noastră a ajuns la sfârşit. Dacă elevii se vor prezenta la şcoală, o parte din cadrele didactice îi vor supraveghea pentru a evita posibile accidente sau probleme de altă natură, însă tezele cu subiect unic nu vor fi susţinute“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului Preuniversitar Dolj, afiliat la Federaţia „Spiru Haret“. Mai mult decât atât, sindicaliştii consideră că prin OUG nr. 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice guvernul oficializează, de fapt, politizarea funcţiilor de conducere, descentralizarea în învăţământul preuniversitar urmând să aibă consecinţe dezastruoase asupra procesului instructiv-educativ. La greva generală a angajaţilor din învăţământul preuniversitar se vor alătura şi sindicaliştii universitari.

Anul şi protestele

Nemulţumirile profesorilor s-au ţinut lanţ, cel puţin în ultimii ani. La începutul anului 2000, după cinci săptămâni de grevă generală, ei au obţinut o creştere a salariilor de 80%, în două tranşe. Majorări de aproape 12% au primit şi după greva generală de trei săptămâni din toamna anului 2005. Pe 14 iunie 2006, profesorii au ameninţat din nou cu boicotarea testelor naţionale, însă examenele au fost totuşi susţinute, în ciuda faptului că revendicările lor nu au primit răspuns. Pe 15 septembrie 2006, anul şcolar a debutat cu altă serie de proteste ale cadrelor didactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII