25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLupta pentru identitate

Lupta pentru identitate

Cazurile copiilor care nu au acte de identitate sunt din ce în ce mai des întâlnite în judeţul Gorj.

În comuna gorjeană Ţânţăreni, au existat în ultimii doi ani mai multe cazuri de copii fără acte de identitate. Costinel Marian Ghibuşi are cinci ani şi face parte dintr-o familie foarte săracă. Băieţelul nu are nici un fel de act care să-i ateste identitatea. Nimeni nu ştia care este ziua lui de naştere şi nici câţi ani are exact. Marian locuieşte cu părinţii şi cei doi fraţi ai săi într-o casă sărăcăcioasă, care are o singură cameră. Dorel Ghibuşi, tatăl copilului, are 41 de ani şi munceşte cu ziua în satul Arpadia. Bărbatul trăieşte în concubinaj cu Ecaterina Vasile, de 38 de ani, cu care are trei copii: un băiat de 15 ani, Alexandru, o fată de 14 ani, Mădălina, şi pe Marian, de cinci ani. Părinţii nu au avut niciodată bani suficienţi pentru a rezolva problema actelor celui mic.

Nici mama nu a avut acte

Cazul copilului fără identitate a fost readus în atenţia autorităţilor locale din Ţânţăreni de agentul principal Tudor Bocai, şeful postului de poliţie din comună. Acesta l-a întâlnit pe Marian săptămâna trecută, când avea de investigat un caz de furt şi a mers în satul Arpadia. „Trebuia să investigăm un caz de furt, iar suspectul locuia chiar lângă casa familiei Ghibuşi. A ieşit Marian şi m-a tras de haină: «Nenea poliţistu’, dă-mi şi mie un spray. Vreau să mă dau cu el!». Mi-a fost drag de el. Un copil cuminte, care pare sănătos, merge la grădiniţă, dar stă mai retras în clasă tocmai din cauză că este sărac. Mai târziu am aflat cu stupoare că băieţelul nu are acte de identitate, nu are certificat de naştere pentru că nici mama sa nu a avut. Ea s-a născut pe lângă Bucureşti. Nu ştiu exact ce s-a întâmplat, dar nu are acte. Când se va rezolva problema ei, vom începe demersurile pentru a-i face acte micuţului“, a precizat Tudor Bocai.

Gătesc în mijlocul curţii, pe pirostrii

Cei cinci membri ai familiei Ghibuşi locuiesc într-o singură cameră a unei case dărăpănate, gătesc în mijlocul curţii, pe nişte pirostrii, iar banii abia le ajung de pe o zi pe alta. Fratele mai mare al lui Marian a renunţat la şcoală şi merge la muncă în sat pentru a face rost de bani. Mădălina este în clasa a VI-a, dar are deja 14 ani împliniţi. Nici unul dintre părinţi nu are un loc de muncă.
Problemele familiei Ghibuşi l-au impresionat pe poliţist, care a hotărât să-l ajute pe micuţul Marian să aibă acte de identitate.
Trăiesc dintr-un ajutor social de 188 de lei, alocaţiile copiilor şi cele monoparentale, care însumează 150 de lei. „Am organizat la postul de poliţie Ziua Porţilor Deschise, am mers la grădiniţa unde învaţă Marian şi i-am dus câteva cadouri. I-am cumpărat câteva haine noi, lenjerie intimă, dulciuri şi câteva kilograme de fructe, pe care să le împartă cu fraţii lui“, a povestit Tudor Bocai. De asemenea, poliţistul a spus că va încerca să rezolve foarte repede problema actelor copilului, pentru ca familia sa să poată beneficia de alt ajutor financiar. „Am vorbit şi la primărie să îi ajutăm. Cei de acolo aşteaptă ca mama copilului să depună propriile acte şi apoi vor începe înregistrarea lui Marian. Dacă va fi nevoie, o să merg peste tot cu el, în instanţă. Ceilalţi doi copii au acte. Este posibil ca Marian să se fi născut acasă“, a precizat Tudor Bocai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII