27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii din Palilula îngheaţă în clase

Copiii din Palilula îngheaţă în clase

De o săptămână, copiii de la grădiniţa şi şcoala din Palilula, comuna Bucovăţ, tremură de frig în clase. „Uniforma“ celor 100 de preşcolari şi elevi care învaţă aici este formată din geacă, fular, mănuşi, iar locul preferat din clasă este cel de lângă sobă. Scuza reprezentanţilor unităţii de învăţământ este simplă: „Lunea nu-i ca vinerea“.

Mai mulţi părinţi ai copiilor care merg la unitatea de învăţământ din satul Palilula, comuna Bucovăţ, au sesizat Gazeta de Sud despre condiţiile în care sunt nevoiţi să înveţe copiii lor. În clasele vechi, dotate cu sobe din teracotă, este un frig de nedescris. Diferenţa între temperatura din clase şi cea de afară nu este prea mare, copiii fiind astfel nevoiţi să stea la ore înfofoliţi în geci, cu căciuli în cap şi chiar cu mănuşi.
Pentru cei şase elevi din clasa a VIII-a, orele la şcoală au devenit un calvar: „A fost frig toată iarna în clasă, însă de o săptămână este cumplit. Încercăm cu toate puterile să ne concentrăm, suntem în clasa a VIII-a, avem mult de învăţat în aceste câteva luni, iar la şcoală foarte greu suportăm frigul. Până şi profesorii stau înfofoliţi în paltoane şi tot tremură de frig“. Părinţii copiilor care învaţă în Palilula s-au plâns şi de faptul că, deşi şcoala dispune de un microbuz pentru transportarea elevilor din satele mai îndepărtate, aceştia nu se pot folosi de mijlocul de transport, care „zace de anul trecut în spatele Primăriei Bucovăţ“.

„Lunea nu-i ca vinerea“

În loc să găsească soluţii pentru încălzirea claselor unităţilor de învăţământ în care învaţă 95 de elevi şi 12 preşcolari, reprezentanţii şcolii şi profesorii îşi fac timp pentru a se certa între ei, a găsi ţapi ispăşitori pentru toate neregulile reale sau mai puţin reale, unele chiar pe motive politice. Însă, cum puţină laudă nu strică pentru imaginea şcolii din Palilula, conducerea unităţii este fericită că a obţinut într-un final autorizaţie sanitară de funcţionare, că şcoala este dotată cu o sală de sport, însă clădirea este destul de veche, cu mobilier de zeci de ani. În ceea ce priveşte frigul din clase, scuza este dată de principiul „iarna nu-i ca vara“, iar elevii sunt „destul de căliţi, încât să suporte frigul“. Motivul temperaturilor scăzute din clasele grădiniţei şi şcolii din Palilula nu este lipsa de lemne, ci faptul că acestea sunt verzi sau foarte ude şi nu ard. Şi cum frigul a ajuns şi la oasele profesorilor, luni, cadrele didactice ale şcolii au decis că toţi cei trei salcâmi „bătrâni“ din curtea unităţii şcolare trebuie urgent tăiaţi, deoarece sunt aşezaţi „necorespunzător, cu ramurile în curtea vecinilor“, putând fi un real pericol pentru elevi.
Şi cum cineva trebuie să fie răspunzător pentru frigul din clase, reprezentanţii şcolii au şi găsit vinovaţii. Prima pe lista neagră este Aurica, femeia de serviciu. „Aurica minte că vine să facă focul la ora trei dimineaţa în fiecare zi. În realitate, face focul după ora şapte. Apoi, ştiţi că lunea nu-i ca vinerea. Sâmbăta şi duminica nu se face focul în clădire, motiv pentru care pereţii se răcesc foarte mult. După 10.00 – 11.00, este chiar cald în clase“, a spus Marin Licuţ, directorul şcolii din comuna Bucovăţ, la care este arondată şi Şcoala Palilula.
În plus, acesta a dat asigurări că pentru următoarele trei săptămâni şcoala dispune de lemne, după care însă totul depinde de bugetul pe care Primăria Bucovăţ îl va repartiza unităţii şcolare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII