12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, vândută pe internet

Craiova, vândută pe internet

„Urban şi Asociaţii“, firma angajată de Termoficare să recupereze datorii de 1,9 milioane de euro de la asociaţiile de proprietari, a scos la mezat creanţele pe internet. Administratorul societăţii, Iulian Urban, susţine că listarea creanţelor la bursa electronică este „o greşeală de sistem“. Un broker de creanţe ar câştiga până la 375.000 de euro speculând datoriile craiovenilor.

 

Restanţele pe care Regia de Termoficare Craiova le are de recuperat de la asociaţiile de proprietari din oraş au fost scoase la vânzare pe internet. Creanţe în valoare totală de 7,59 milioane de lei (1,9 milioane de euro) apăreau luni ca scoase la vânzare pe portalul de internet „Bursa Creanţelor“, patronat de firma „Urban şi Asociaţii“, accesibil la adresa www.brc.ro. În topul datornicilor conducea Asociaţia nr. 14 – 1 Mai, cu un debit de 3,3 milioane de lei, urmată de Asociaţia nr. 7 – 1 Mai, cu datorii de 1,6 milioane de lei, şi Asociaţia nr. 9 din acelaşi cartier – unde creanţele se ridicau la 1,13 milioane de lei. Urmează, în ordine, Asociaţia nr. 24 Craioviţa Nouă – 1,12 milioane de lei, Asociaţia nr. 19 Calea Bucureşti – 230.000 de lei şi Asociaţia nr. 1 Siloz – 147.000 de lei. Furnizorul de energie termică din Craiova a încheiat în luna septembrie un contract cu societatea „Urban şi Asociaţii“ pentru recuperarea acestor creanţe, firma urmând să încaseze un comision de succes de 5% din valoarea creanţelor recuperate – 95.000 de euro.

 

Cum să faci bani
din comisioane

 

Succesul operaţiunii gândite de Termoficare ar fi extins contractul cu „Urban şi Asociaţii“ la nivelul tuturor asociaţiilor de proprietari din oraş – pentru care creanţele se cifrau la 25 de milioane de euro. Comisionul total s-ar fi ridicat astfel la 1,25 milioane de euro. Nu mică ne-a fost mirarea când am găsit sumele vehiculate pe „Bursa Creanţelor“. În consecinţă, am cerut un punct de vedere din partea firmei de recuperare. „Nu ne-a cerut Regia de Termoficare să listăm aceste creanţe la bursă. Noi aşa facem cu toate creanţele pe care le avem“, a precizat Bogdan Bălan, reprezentantul pe Craiova al societăţii „Urban şi Asociaţii“.

La rândul său, administratorul firmei, Iulian Urban, susţine că apariţia creanţelor pe portalul de internet este „o greşeală“. „O să verific şi eu. În mod normal, listăm doar creanţele comerciale (!). Este o eroare a sistemului nostru de administrare“, a spus Urban. După cum susţine administratorul firmei, listarea la „Bursa Creanţelor“ este gratuită. Portalul serveşte ca bază de informare pentru doi parteneri care doresc să realizeze o astfel de tranzacţie. Aşadar, nu este un cadru reglementat. Practic, prin acest portal „Urban şi Asociaţii“ se poate comporta dacă doreşte ca un broker de creanţe, cesionându-le contra unui procent din comision, fără să facă practic nimic. Dacă firma încheie un contract cu regia Primăriei Craiova pentru recuperarea unor creanţe de 25 de milioane de euro, are un procent de 5%, adică 1,25 milioane de euro. Ca să nu-şi mai bată capul cu asociaţiile de proprietari, firma cesionează altei societăţi contractul de recuperare de creanţe să zicem contra a
70-80% din comision. La sumele enunţate, „Urban şi Asociaţii“ ar încasa între 250.000 şi 375.000 de euro fără să facă nimic. „Nu am avea de ce să facem aşa ceva“, a afirmat Iulian Urban.

 

Anunţurile de vânzare, rase de pe internet

 

La câteva secunde după convorbirea telefonică pe care am avut-o cu Urban, creanţele asociaţiilor de proprietari au dispărut de pe bursa electronică. Noroc că am apucat să le fotografiem înainte. Autorităţile locale s-au arătat luni surprinse să afle că Urban a scos la mezat creanţele. „Nu mi se pare normal. O să discut cu ei“, a declarat primarul Antonie Solomon.

La rândul său, Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova, a spus: „Nu ştiam de acest lucru. Mi-a spus şi mie primarul după ce a auzit de la voi. Eu i-am cesionat lui Urban doar 10% din creanţe, pentru că mi-a fost teamă să nu o păţesc. Am văzut că în alte oraşe a mers. Din cele 75 de milioane de lei cât avem de recuperat de la asociaţiile de proprietari, am cesionat 7,5 milioane, iar din acestea, Urban a încasat 100.000 de lei. I-am chemat miercuri la discuţii“.

Există câteva aspecte interesante legate de modul de gestionare a acestor creanţe. Când o instituţie a administraţiei publice locale execută un debitor scoţându-i la vânzare bunurile, după stingerea datoriei, restul de bani sunt returnaţi datornicului. Şi aici există posibilitatea ca bunul să fie înstrăinat sub preţul pieţei. Ce se întâmplă însă când creanţa este executată de un creditor privat? Nimic nu împiedică o firmă cumpărătoare a creanţelor să vândă ieftin apartamentele sechestrate către o societate din acelaşi grup. Inginerii financiari ai economiei de tranziţie sunt doctori în astfel de tranzacţii. În fine, trebuie spus că, în cele mai multe cazuri, administratorii de asociaţii refuză să cesioneze drepturile de creanţă ale asociaţiei asupra debitorilor, fiind o barieră în recuperarea restanţelor. „Spun că sunt ameninţaţi cu bătaia de datornici“, a susţinut Bogdan Bălan, reprezentantul firmei de recuperare.

Pe de altă parte, Iulian Urban spune că proprietarul creanţei (Termoficarea) poate atrage răspunderea penală asupra administratorilor dacă ei, cu rea-credinţă, împiedică recuperarea acestor datorii. Cu alte cuvinte, ei se află între bătaia promisă de debitori şi acţiunea în justiţie din partea creditorilor.

Urban, senatorul rural

Iulian Urban este coleg de partid cu primarul Craiovei, Antonie Solomon. De curând, el a ajuns senator PD-L de Ilfov. Familia lui Urban a început să dezvolte afaceri în mai multe domenii. Astfel, firma de consultanţă şi management Urban & Asociaţii SRL Ilfov are ca acţionar majoritar (90%) societatea Urban Credit Management LLC New York SUA, alţi asociaţi fiind Viorel Urban (5%) şi Mihaela Urban (5%). Alte societăţi din sfera de activitate a firmei sunt Urban Rent a Car SRL – închiriere şi leasing auto, Urban Cleaning Services SRL – curăţenie interioară a clădirilor, Urban Real Estate SRL – dezvoltator imobiliar, Urban & Asociaţii Marketing SRL – agenţie de publicitate, Urban Modeling Agency SRL – agenţie de plasare a forţei de muncă după CAEN.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII