18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalControale în magazinele din şcoli

Controale în magazinele din şcoli

Comercianţii care vând alimente interzise în incinta şcolilor au la dispoziţie două zile ca să intre în legalitate. Ultimatumul a fost dat de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la videoconferinţa de ieri cu autorităţile judeţene şi de sănătate publică din întreaga ţară. Ministrul a spus că, între 22 septembrie şi 10 octombrie, inspectorii sanitari vor desfăşura controale tematice pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile noului ordin pentru aprobarea listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi. „Din 18 septembrie, toate unităţile comerciale din incinta şcolilor au obligaţia să respecte prevederile ordinului respectiv. Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii Publice va pregăti o acţiune tematică de control, pentru verificarea respectării ordinului şi a Legii nr. 123/2008. Controalele vor fi desfăşurate de inspecţiile sanitare de stat judeţene, în perioada 22 septembrie – 10 octombrie“, a declarat Eugen Nicolăescu.

 

Comercianţii riscă amenzi

 

Inspectorii sanitari vor verifica alimentele vândute în magazinele din curtea şcolilor, cele distribuite unităţilor de învăţământ prin sistemul de catering, dar şi modul în care sunt pregătite meniurile elevilor în blocurile alimentare şi cantinele şcolare.

Ministrul a amintit şi măsurile care vor fi luate împotriva celor care nu se conformează: retragerea de la comercializare a produselor necorespunzătoare, avertisment şi sancţiuni în cazul în care agentul comercial nu respectă termenele de remediere date de inspectorii sanitari.

Aceştia va trebui să întocmească, în urma controalelor, un raport, până pe 14 octombrie, care va fi înaintat Ministerului Sănătăţii Publice înainte de a fi dat publicităţii. Nicolăescu a mai spus că, pentru buna aplicare a prevederilor noului ordin, va fi necesară o colaborare între Ministerul Sănătăţii Publice şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pentru a convinge mai întâi elevii de necesitatea unei alimentaţii sănătoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU