27.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampanie împotriva cancerului de col uterin

Campanie împotriva cancerului de col uterin

Programul de prevenire a cancerului de col uterin va putea fi aplicat de anul viitor, susţin reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, deşi pregătirile pentru implementarea lui sunt în curs de desfăşurare, pentru că ordinul în baza căruia va funcţiona acesta este aşteptat să intre în vigoare după 1 octombrie. „Suntem în perioada de pregătire tehnică. Pentru început vor fi înfiinţate unităţi regionale, dintre care una va funcţiona la Craiova, şi unităţi judeţene care se vor ocupa de implementarea programului şi de centralizarea rezultatelor“, a declarat dr. Ştefan Popescu, director adjunct în cadrul ASP Dolj. Acesta a estimat că va fi nevoie de trei luni pentru finalizarea pregătirilor.

Programul pentru prevenirea cancerului de col uterin va avea două componente: vaccinarea gratuită a fetiţelor de zece ani şi un control profilactic al tuturor femeilor care vor beneficia cu această ocazie şi de un test de depistare Papanicolau. Femeile vor avea dreptul la consultaţii şi analize gratuite pentru depistarea bolii. Şi cazurile suspecte sau confirmate vor avea gratuitate la investigaţii şi tratamente.

 

3.450 de fetiţe vor fi vaccinate

 

Potrivit datelor furnizate de ASP, în judeţul Dolj sunt 3.450 de fetiţe de zece ani şi majoritatea vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin. Vaccinarea va începe, potrivit dr. Popescu, de anul viitor şi va fi inclusă în campania de vaccinare şcolară.

În ceea ce priveşte controalele profilactice, toate femeile care şi-au început activitatea sexuală vor fi chemate la medicul de familie. În Craiova, recoltarea probelor pentru testul Papanicolau se va face în cabinetele de planificare familială şi în cele de ginecologie, în baza unor contracte pe care cabinetele respective le vor încheia cu CAS, iar la ţară, de către medicii de familie care vor fi instruiţi în acest sens. „Medicii de familie au experienţa necesară de la Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei care s-a desfăşurat în mod asemănător, dar va trebui să înveţe cum să recolteze corect probe biologice pentru examenul Papanicolau“, a precizat Popescu.

Probele recoltate vor fi trimise la laboratoarele autorizate, care au specialişti în anatomie patologică, precum cele de la Spitalul de Urgenţă Craiova şi Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova. Rezultatele vor fi centralizate şi pe baza lor va fi înfiinţat un registru naţional al displaziilor care va avea legătură cu registrul naţional de cancer deja existent.

Medicii specialişti recomandă efectuarea unui test Papanicolau o dată la trei la patru ani. Prevenirea cancerului de col uterin a devenit o preocupare a Ministerului Sănătăţii Publice din cauza rezultatelor obţinute la evaluarea stării de sănătate a populaţiei. S-a constatat că peste 214.000 de femei din întreaga ţară riscă să se îmbolnăvească de cancer de col uterin. În judeţul Dolj, 11% din persoanele evaluate prezintă risc de cancer, aproape jumătate dintre acestea (4,81%) fiind femei care pot dezvolta cancer de col uterin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU