19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutorităţile medicale au uitat de Alzheimer

Autorităţile medicale au uitat de Alzheimer

21 septembrie, Ziua internaţională de luptă împotriva maladiei Alzheimer, nu va fi marcată în acest an în judeţul Dolj, pentru că instituţiile abilitate au uitat sau nu le interesează.

Maladia Alzheimer şi alte tipuri de demenţe afectează de la an la an un număr tot mai mare de persoane în vârstă. Potrivit Societăţii Române de Sprijin a Vârstnicilor şi Suferinzilor cu Afecţiuni de tip Alzheimer, demenţa senilă afectează în fiecare judeţ 20% din bătrânii peste 80 de ani şi mai mult de 6% din vârstnicii trecuţi de 65 de ani, iar incidenţa bolii este în creştere. Această creştere a numărului de îmbolnăviri i-a determinat pe specialişti să prevadă o adevărată epidemie în următoarele decenii.
În întreaga lume, peste 24 de milioane de oameni suferă de Alzheimer.
În ciuda previziunilor îngrijorătoare, Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) nu a inclus această boală pe lista programelor naţionale de prevenţie şi nici printre acţiunile derulate de Autorităţile de Sănătate Publică (ASP) subordonate, după cum susţine dr. Narcisa Dinică, şefa Biroului de promovare a sănătăţii din cadrul ASP Dolj.
„Este posibil ca, având în vedere numărul din ce în ce mai mare de cazuri, să existe preocuparea includerii în viitor a acestor afecţiuni în programele naţionale de sănătate. Deocamdată însă, nu avem acţiuni de prevenţie la nivelul Autorităţii de Sănătate Publică“, a precizat Narcisa Dinică.
Marcarea Zilei de luptă împotriva Alzheimer nu se află nici pe lista de priorităţi a Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova, care, potrivit purtătorului de cuvânt, nu a organizat vreo acţiune care să amintească de acest eveniment. Pacienţii cu boala Alzheimer beneficiază de asistenţă medicală ca orice persoană asigurată.

O afecţiune degenerativă

Maladia Alzheimer este o boală degenerativă a sistemului nervos, care se manifestă prin deteriorarea progresivă a memoriei, atenţiei şi percepţiei, ca urmare a distrugerii neuronilor. Afecţiunea este incurabilă, dar evoluţia ei poate fi încetinită prin tratament adecvat.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă dintre cele peste 100 de tipuri de demenţă. Demenţa senilă este cauzată de factori genetici şi de factorii de mediu.
Un program coerent de prevenire a demenţei senile se desfăşoară doar prin intermediul Societăţii Române de Sprijin a Vârstnicilor şi Suferinzilor cu Afecţiuni de tip Alzheimer. Asociaţia desfăşoară activităţi de prevenire, diagnostic, dar şi de consiliere a familiilor bolnavilor cu demenţă senilă, însă, din păcate, nu are filială în Dolj, iar consultaţiile sunt oferite doar prin câteva cabinete din ţară şi prin centrul din Bucureşti. Centrul Memoriei din Bucureşti a fost deschis în urmă cu opt ani şi aici au fost consultate lunar în jur de 100 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS