14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVotul electronic, în cincinalul viitor

Votul electronic, în cincinalul viitor

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative ar putea introduce, la alegerile de peste patru ani, un sistem electronic de vot pentru românii aflaţi în străinătate.

„Introducerea noilor tehnologii în procesul electoral este o chestiune de actualitate, nu de viitor îndepărtat, şi va trebui să ne armonizăm sistemul electoral, astfel încât votul electronic, cel de la distanţă, să devină realitate. Probabil că, la următoarele alegeri, vom putea avea un sistem de vot şi vom folosi tehnologii mult mai dezvoltate“, a declarat joi, la Mamaia, ministrul de interne Cristian David, citat de NewsIn.

El s-a referit în special la implementarea unui astfel de sistem pentru cetăţenii români care se află în afara graniţelor României. „Ce putem accepta, ca termen realist, este ca la următoarele alegeri să introducem votul electronic pentru românii care sunt în afara graniţelor“, a spus David. Ministrul a adăugat că un astfel de sistem este, deocamdată, dificil de implementat.

El a făcut aceste afirmaţii după ce a vizitat câteva standuri ale unor firme din străinătate, care dispun de astfel de tehnologii şi care au fost expuse la un hotel din staţiunea Mamaia. „E o chestiune care ţine de nivelul de dotare informatică, pentru că, din ce am discutat cu reprezentanţii de firme, este necesară şi o formulă de identificare electronică a alegătorului, ceea ce va presupune că înainte de a pune în aplicare un astfel de mecanism să avem fie o carte de identitate electronică, fie altă formulă de identificare, ceea ce mai presupune câţiva paşi de realizat“, a afirmat ministrul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS