10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComercianţi amendaţi

Comercianţi amendaţi

Zeci de comercianţi din Vâlcea au fost sancţionaţi de inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, pentru comercializarea alimentelor perisabile şi a băuturilor fără etichete şi fără afişarea preţurilor.

 

Inspectorii Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Vâlcea au verificat, în perioada 16-31 iulie, 60 de operatori economici din judeţ care se ocupă cu depozitarea şi comercializarea alimentelor şi băuturilor. Au fost controlaţi în special cei care comercializează alimente perisabile. Inspectorii au verificat unităţi de alimentaţie publică gen fast-food, restaurante cu autoservire, bufete tip expres, pizzerii, snack-baruri, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării atât din mediul urban, cât şi din cel rural. Au mai fost controlate unităţile de alimentaţie publică şi chioşcurile din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot şi cele din parcurile de distracţie şi debarcadere, dar şi magazinele unde se comercializează produsele alimentare.

Reprezentanţii OJPC au controlat dacă agenţii economici au documente de provenienţă a mărfii, modul în care sunt ambalate alimentele, calitatea lor, dacă se respectă reţetele de fabricaţie pentru produsele preparate, modul cum sunt transportate şi depozitate produsele. În unităţile de alimentaţie publică s-a verificat şi starea vaselor şi a ustensilelor din bucătării şi a veselei de servire. „Am găsit la comercializare băuturi şi alimente fără etichete şi fără să aibă afişat preţul. La 44 de agenţi economici au fost depistate abateri şi am aplicat 36 de amenzi contravenţionale, în valoare de 48.500 de lei. Opt comercianţi au primit avertismente şi am dispus oprirea temporară de la vânzare a 529 kg de produse, în valoare de 7.555 de lei, şi oprirea definitivă de la comercializare a 48 kg de produse, în valoare de 1.043 de lei“, a declarat Beatris Iulia Alexandru, inspectoare-şefă a OJPC Vâlcea.

Inspectorii le recomandă vâlcenilor să acorde, în această perioadă, o atenţie deosebită la starea de curăţenie a restaurantelor, să analizeze foarte bine lista de meniu, modul de prezentare a personalului de servire, gradul de curăţenie a paharelor existente pe masă, a tacâmurilor şi felurile de mâncare aduse. Vâlcenii trebuie să ştie că, în cazul fripturilor, prezenţa unor zone mai arse poate masca un anumit grad de alterare a cărnii. Reprezentanţii OJPC le recomandă oamenilor să refuze mâncarea în cazul în care au dubii cu privire la modul de pregătire şi la gramaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS