18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 1.000 de locuri de muncă în Dolj

Peste 1.000 de locuri de muncă în Dolj

AJOFM pune la dispoziţia doljenilor peste 1.000 de joburi, cele mai multe fiind în domeniul construcţiilor. De la an la an, oamenii sunt tot mai interesaţi de slujbele sezoniere, pentru care nu este obligatorie calificarea.

 

De la an la an, cererea de locuri de muncă sezoniere este tot mai mare, mai ales că pentru mulţi tineri reprezintă biletul către o viitoare vacanţă.

Printre cele mai tentante joburi în regim sezonier sunt cele de asistent/agent de vânzări, casier, camerist, bucătar (ajutor de bucătar), barman sau ospătar (ajutor de ospătar). „Mă tentează să lucrez ca ospătar pe perioada vacanţei. Am cunoştinţe care lucrează în domeniu. E un ban în plus de vacanţă“, a declarat Mirela Drăguţ, o tânără de 19 ani, din Craiova.

Părerea este împărtăşită şi de alţi tineri. „Mă tentează să mă angajez, dar aştept să fac 18 ani, pentru că până acum nu am găsit pe nimeni să vrea să mă angajeze“, a explicat Adina N., care a precizat că are 17 ani. Avantajul este că tinerii care lucrează sezonier pot fi calificaţi sau necalificaţi, salariile variind şi în funcţie de acest criteriu.

 

Iunie vine cu slujbe

 

Cu toate că tentaţia unui serviciu pe perioada vacanţei este mare, oferta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj în meseriile menţionate nu este diversificată. Potrivit ultimei oferte, angajatorii doljeni solicită doar doi barmani (din 146 la nivel naţional), un bucătar (din 253), cinci ospătari/chelneri (din 365), zece casieri (din 81) şi 51 de lucrători comerciali (din 335).

„Deocamdată, numărul de locuri disponibile pentru joburi în domenii care necesită muncă sezonieră, precum serviciile turistice şi de alimentaţie publică, nu este foarte mare. În următoarea perioadă este însă foarte posibil să crească“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj. Aceasta a precizat că, din experienţa anilor trecuţi, cele mai multe locuri de muncă vacante din domeniul alimentaţiei publice (bucătar, ospătar) au apărut începând cu luna iunie.

23 de locuri de muncă pentru absolvenţii de facultate

 

La fel de aşteptate sunt joburile pentru persoanele cu studii superioare. „Din cele peste 1.100 de locuri de muncă raportate ca fiind vacante în judeţ, pentru persoane cu studii superioare sunt 23 (adică 1,97%)“, a precizat Laura Nicolăescu. Cele mai multe dintre acestea sunt pentru domeniul construcţiilor – inginer construcţii civile (4), inginer constructor instalaţii (2), inginer reţele electrice (13), inginer topograf (1), arhitect clădiri (1), economist (1), auditor (1).

Din cele 967 de locuri de muncă puse la dispoziţia persoanelor calificate, peste 27% sunt în domeniul construcţiilor. Situaţia este asemănătoare şi în cazul muncitorilor necalificaţi. „Din cele 177 de locuri de muncă vacante pentru muncitori necalificaţi, 69 (aproape 39%) sunt disponibile în domeniul construcţiilor“, a adăugat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

 

În România sunt disponibile 23.532 de joburi

 

Angajatorii doljeni urmează trendul naţional. Dintr-un total de 23.532 de locuri disponibile, oferta Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) include 1.257 de joburi (5,3%) pentru persoanele cu studii superioare. Cea mai bogată ofertă este pentru ingineri (485 de joburi), urmată de inspectori de specialitate administraţie publică, asistent medical generalist, contabil, inspector în management, jurisconsult, consilier bancar.

Pentru studii medii şi profesionale, la nivel naţional sunt disponibile 22.275 de joburi. Principalele ocupaţii pentru care sunt oferite locuri de muncă sunt cele din domeniul construcţiilor şi al confecţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU