25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRâia-i ca giardia

Râia-i ca giardia

Potrivit principiului „o mână spală pe alta“, nu este nimeni vinovat pentru că o fetiţă bolnavă de râie a fost tratată cinci zile de giardia, medicii considerând că tratamentul greşit nu i-a făcut nici un rău.

După ce a fost diagnosticată greşit la Segarcea cu eczemă şi giardia, fetiţa bolnavă de râie (scabie) din Măceşu de Jos se află acum pe mâini bune. Andreea Sârbu, de şapte ani, este internată în Clinica de Dermatologie a Spitalului de Urgenţă Craiova, unde a început un nou tratament.

 

„Giardiaza poate fi confundată cu scabia“

 

Medicul curant al copilei, dr. Dan Toma, susţine că este vorba de un caz care nu pune probleme deosebite. „Scabia este o boală care se tratează la domiciliu. Este însă destul de neplăcută, din cauza simptomelor – mâncărimi puternice – şi se poate transmite cu uşurinţă persoanelor cu care bolnavul intră în contact. Tratamentul durează în jur de şapte-zece zile“, a declarat dr. Dan Toma, medic primar dermatolog.

Acesta ia însă apărarea colegilor de breaslă de la Segarcea, afirmând că medicii de aici şi-au făcut datoria. „Erupţii pot să apară pe piele şi la giardiază şi pot să fie uşor confundate cu leziunile produse de scabie. Tratamentul aplicat de ei nu ar fi avut consecinţe asupra sănătăţii copilului, doar că nu ar fi vindecat scabia. Oricum, cazul era de competenţa unui dermatolog, iar la Spitalul Segarcea nu au astfel de specialişti“, a mai spus Toma.

 

Greşeala este omenească

 

În urma articolului din Gazeta de Sud, Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj s-a autosesizat şi a dispus măsuri pentru a preveni întinderea focarului de râie în Măceşu de Jos. Potrivit directorului executiv al ASP Dolj, în acest scop, ieri, a fost trimisă la Măceşu de Jos o echipă de inspectori sanitari. „Se va verifica dacă există şi alte cazuri şi vom vedea cum putem să le asigurăm tratamentul. De asemenea, vom verifica şi dacă şcoala unde învaţă copilul îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare“, a declarat prof.dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul ASP Dolj.

Acesta a spus că medicii de la Segarcea nu pot fi traşi la răspundere pentru că au greşit diagnosticul, pentru că greşeala este omenească. „În cazul acesta există posibilitatea unei erori de diagnostic care se poate corecta“, a precizat Mogoş.

 

Managerul dă vina pe mamele copiilor internaţi

 

Managerul Spitalului din Segarcea, dr. Doru Gofiţă, susţine că a făcut, la rândul său, mai multe verificări privind neregulile sesizate în legătură cu cazul prezentat în Gazeta de Sud. Gofiţă spune că personalul spitalului nu are nici o vină pentru faptul că muncitorii spărgeau pereţii în salonul în care erau internaţi micuţii. De fapt, vina ar fi a mamelor, care nu ar fi vrut să se mute cu copiii lor în alt salon, lăsându-i să inhaleze praful ridicat de muncitori.

Cât despre diagnosticul greşit, Gofiţă a recunoscut că atât el, cât şi medicii pediatri care au îngrijit-o pe fetiţă la Segarcea s-au înşelat: „Avea o erupţie generalizată care, după câteva zile de tratament, a început să dispară. Nu m-am gândit că ar putea fi vorba de scabie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU