13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRomânii au dreptul la sănătate în UE

Românii au dreptul la sănătate în UE

După ce au ascuns aproape un an existenţa unui formular care ar fi putut salva viaţa a sute de persoane bolnave de cancer, autorităţile au scos acum din mânecă şi alte formulare care ar fi dat posibilitatea multor români să beneficieze de asistenţă medicală în străinătate.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2007, românii, în calitate de cetăţeni europeni, pot să beneficieze de dreptul la asistenţă medicală în state ale Uniunii Europene. Autorităţile române au ascuns însă aceste drepturi.

De existenţa formularului E 112 nu s-a ştiut până acum câteva săptămâni în nici un judeţ din România. Abia după ce rudele unor bolnavi trataţi pe banii lor în Vest au aflat de la clinicile din ţările respective că ar fi putut să fie trataţi cu bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a izbucnit scandalul. Întrebări de genul „Câţi copii bolnavi de cancer ar fi putut fi salvaţi dacă erau trimişi la tratament în străinătate şi câţi au murit pentru că nu şi-au putut permite acest tratament?“ au fost adresate cu insistenţă autorităţilor medicale.

Cu mâinile pătate deja de sânge, autorităţile încearcă să dreagă busuiocul, adică să-şi cureţe conştiinţa încărcată, prin campanii de informare.

 

La CAS Dolj, doar două cereri

 

În judeţul Dolj, au solicitat până acum formularul E 112 doar două persoane şi, cum era de aşteptat, cererile au fost înregistrate abia de o săptămână, adică după izbucnirea scandalului. Conducerea CAS Dolj susţine că a informat populaţia încă de la începutul anului de existenţa formularului E 112 şi că anunţul a fost postat pe site. „S-a ştiut. A fost postat pe site, am vorbit despre el în conferinţa de presă despre cardul european de asigurări de sănătate. Oamenii au fost informaţi şi atunci când au venit la noi şi au întrebat de posibilităţile de trimitere la tratament în străinătate“, a declarat ieri ec. Aura Gabriela Militaru, preşedinte-director general al CAS Dolj.

Culmea, nici un ziarist nu-şi aminteşte să fi auzit vreodată într-o conferinţă de presă de acest formular. Mai mult, dacă a fost campanie de informare, aşa cum susţine preşedintele CAS Dolj, atunci cum se face că de la începutul anului şi până săptămâna trecută nu s-a înregistrat nici măcar o singură cerere de eliberare a formularului E 112? Gabriela Militaru spune că nu cunoaşte răspunsul: „La CAS Dolj nu au fost cereri. Nu ştiu de ce, întrebaţi populaţia!“.

 

Documente necesare

 

Pentru eliberarea formularului E 112 sunt necesare dovada calităţii de asigurat (pe ultimii cinci ani), copie după actul de identitate, un referat medical şi confirmarea din partea spitalului din străinătate unde se doreşte acordarea tratamentului.

Referatul sau raportul medical va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, precum şi dosarul medical care va conţine ca elemente de ordin general înscrisuri medicale care să conţină şi diagnosticul. Din aceste înscrisuri trebuie să reiasă că serviciul medical cerut face parte din cele plătite de casele de asigurări de sănătate, pentru asiguraţi, precum şi faptul că serviciile medicale respective nu pot fi acordate în România în timp util (trebuie dovedit), luând în considerare starea bolnavului şi evoluţia probabilă a bolii. Dosarul medical trebuie întocmit de un medic, spital sau policlinică, aflate în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Alte formulare valabile în UE

 

E 112 nu este singurul formular de care beneficiază românii de la intrarea în UE. Mai sunt şi alte formulare la fel de puţin cunoscute de beneficiarii de asigurare medicală obligatorie. Există E001, pentru comunicare în instituţii sau pentru solicitarea altor formulare, E104 – atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de muncă sau de reşedinţă. E 106 se completează pentru decontarea serviciilor medicale primite de persoane detaşate la muncă în străinătate (în special pentru munci sezoniere). E 107 confirmă calitatea de asigurat şi se foloseşte pentru a cere eliberarea unui certificat înlocuitor al cardului european. Formularul E 108 este folosit pentru a anunţa încetarea drepturilor de asigurat în caz de boală sau maternitate pentru persoanele care au domiciliul în alt stat. E 109 este pentru persoanele neasigurate din ţară, dar cu rude care muncesc legal în străinătate având asigurare medicală. Pe baza acesteie asigurări, vizitatorul neasigurat va putea să beneficieze de servcii medicale în ţara respectivă.

 

Şi pensionarii pot beneficia de asigurare medicală în UE

 

Şi, nu în ultimul rând, există E 121, un formular care le dă dreptul pensionarilor români care îşi mută domiciliul în străinătate să aibă parte până la sfârşitul zilelor de asigurare medicală şi în noua ţară de domiciliu. În acest caz, casa de asigurări de sănătate din România la care pensionarul este asigurat va trebui să plătească sume forfetare anuale casei de asigurări din localitatea unde şi-a mutat domiciliul pensionarul .

Doar trei doljeni au beneficiat până acum de această facilitate. Este vorba de doi pensionari care s-au mutat la rude în Belgia şi unul, în Austria. Alţi trei pensionari au depus cereri la CAS Dolj şi urmează să fie rezolvate în perioada următoare.

Ce este E 112?

Formularul E 112 se poate elibera pentru trimiterea la tratament pe teritoriul oricărui stat al UE. Trimiterea se poate face în cazul în care tratamentul respectiv se află pe lista celor care sunt decontate şi de casele de asigurări din România, dar bolnavul nu poate beneficia de el în timp util.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII