18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCabinetele medicale şcolare, puţine şi nedotate

Cabinetele medicale şcolare, puţine şi nedotate

Cabinetele medicale şcolare din judeţul Gorj sunt prea puţine şi nu sunt dotate corespunzător. Fondurile primite de la Ministerul Sănătăţii Publice sunt redirecţionate către spitale.

Doar 13 cabinete şcolare medicale există în cele peste 800 de unităţi de învăţământ din judeţul Gorj. Directorul executiv adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj, doctoriţa Mariana Sfichi, spune că fiecare unitate de învăţământ are o încăpere destinată medicilor şcolari, dar aici sunt depozitate materialele necesare desfăşurării activităţii.

„Numărul cabinetelor şcolare este insuficient. Chiar dacă aceste cabinete medicale şcolare sunt mai multe în mediul urban, la ţară, elevii sunt direcţionaţi către medicii de familie. Aceştia sunt cei care administrează vaccinurile în campaniile şcolare şi efectuează controalele epidemiologice. Sunt puţine cabinete şcolare, însă medici sunt ceva mai mulţi şi au aproape în fiecare unitate şcolară câte o încăpere“, a afirmat Mariana Sfichi.

 

Cabinete dotate necorespunzător

 

Altă problemă este aceea a dotării necorespunzătoarea a cabinetelor şcolare medicale. În ceea ce priveşte dotarea cu mobilier şi aparatură necesară pentru asigurarea urgenţelor, medicul Mariana Sfichi a spus: „Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a acordat bani pentru dotări, aceştia au fost cheltuiţi de unităţile sanitare cu paturi. Cabinetele respective sunt în subordinea spitalelor şi din această cauză banii nu ajung unde trebuie. Lasă de dorit dotarea cabinetelor de medicină şcolară“. Medicii îşi desfăşoară activitatea în condiţii de care nu sunt mulţimiţi. Atribuţiile de bază ale personalului medico-sanitar şcolar sunt preponderent profilactice: aprecierea dezvoltării somatice, depistarea unor afecţiuni cronicizabile în faze timpurii şi supravegherea medicală activă a elevilor bolnavi, prin dispensarizare, precum şi activităţile antiepidemice, vaccinări împotriva unor viruşi.

 

1.500 de elevi, în grija unui medic

 

Medicii de medicină şcolară sunt nevoiţi să supravegheze mii de elevi, astfel că în Gorj un singur medic monitorizează starea de sănătate a aproximativ 1.500 de elevi. În comunele judeţului, există doar şapte cabinete de medicină şcolară. „Ar fi necesar să existe astfel de cabinete şcolare medicale în toate unităţile de învăţământ, însă este imposibil de realizat acest lucru. Medicii de familie, mai ales cei din mediul rural, supraveghează starea de sănătate a elevilor. Când au fost depistate focare de îmbolnăvire, medicii de familie au rezolvat problema atât cât le-a stat în putinţă“, a afirmat Mariana Sfichi.

Sănătatea şcolarilor este ignorată din lipsa fondurilor. Din cauză că un medic are prea mulţi elevi în subordine, acesta nu poate să-şi facă meseria aşa cum ar trebui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS