30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrivatizarea va prelungi viaţa bolnavilor dializaţi

Privatizarea va prelungi viaţa bolnavilor dializaţi

Centrul de dializă de la Craiova este pe lista unităţilor de profil propuse de Ministerul Sănătăţii Publice pentru privatizare. Privatizarea ar fi primul lucru benefic după 11 ani în care centrul de la Craiova nu a avut parte de nici o investiţie.

Guvernul intenţionează să reia privatizarea centrelor de dializă, întreruptă acum trei ani. Pe site-ul instituţiei a fost postat de câteva zile un proiect de hotărâre care prevede extinderea privatizării unităţilor publice de hemodializă şi dializă peritoneală. În felul acesta, guvernul crede că serviciile respective vor deveni eficiente.

 

Un proiect mai vechi

 

Privatizarea centrelor de dializă din ţară a început în urmă cu trei ani. Atunci au fost vândute opt centre-pilot (Craiova nu a fost inclusă atunci în proiect), iar afacerea a adus mari beneficii bolnavilor, după cum a afirmat prof. dr. Eugen Moţa, şeful Clinicii de nefrologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova. „Probabil este vorba de continuarea proiectului IFC, un proiect internaţional, în afara intereselor politice, prin care s-au făcut investiţii importante în acest domeniu, în opt localităţi din ţară. După trei ani de la privatizare, rezultatele sunt concludente. Au scăzut costurile dializei, au crescut calitatea îngrijirii bolnavilor şi durata de viaţă a celor dializaţi“, a spus Eugen Moţa.

Cele patru companii care au preluat centrele de dializă s-au obligat să deschidă un centru nou. Promisiunea nu s-a materializat, iar privatizarea s-a oprit în acest punct.

 

Tensiometrele lipsesc din dotarea centrului

 

Privatizarea centrului de dializă de la Craiova ar aduce un beneficiu serios şi bolnavilor. Potrivit prof. Moţa, centrul de la Craiova, ca oricare din cele 65 din ţară rămase neprivatizate, este într-o stare deplorabilă. „De 17 ani, de când am înfiinţat acest serviciu, nu s-a investit aproape deloc. Este vorba de investiţii care ar fi trebuit să fie de folos pentru aparatura medicală, cum ar fi staţia de osmoză. De asemenea, ducem lipsă de tensiometre, aceste aparate banale pe care noi le folosim de sute de ori pentru măsurarea tensiunii bolnavilor. Nici cu mobilierul nu stăm mai bine. De exemplu, fotoliile pe care stau bolnavii în timpul dializei ar fi trebuit schimbate demult“, a spus Moţa.

Cu toate că aparatura este foarte veche, durata de utilizare fiind demult depăşită, este şi suprasolicitată, din cauză că numărul bolnavilor care necesită dializă este în creştere. De 11 ani, aparatele lucrează nonstop, deşi în mod normal un aparat de dializă trebuie să fie schimbat după numai trei ani de utilizare. „Zilnic, la Spitalul de Urgenţă Craiova sunt rulaţi 60 de bolnavi în cinci ture. Ultima tură începe la ora 3.00 şi se termină la ora 7.00. Dacă nu cream tura a cincea, bolnavii nu ar mai fi fost în viaţă“, a explicat prof. Moţa.

Concurenţa este bună

 

După privatizare, centrul de dializă de la Spitalul de Urgenţă Craiova va deveni un concurent redutabil pentru centrul privat care se va deschide în această toamnă la Craiova. Prof. Moţa susţine însă că această concurenţă este benefică pentru bolnavi: „Este normal ca bolnavii să aleagă cele mai bune servicii. Pentru a obţine un act medical de calitate trebuie să existe un medic competent, personal mediu competent, infirmiere devotate. Pacientul va alege în primul rând specialistul şi după aceea aparatura“. Aceşti specialişti sunt atuul pe care şeful centrului de dializă consideră că spitalul îl are în prezent.

Totuşi, până la privatizarea centrului de dializă de la Spitalul de Urgenţă ar mai putea trece ceva vreme, iar bolnavii cu insuficienţă renală nu mai au timp să aştepte. Deja unii dintre ei s-au arătat interesaţi de condiţiile incomparabile oferite de clinica privată şi au anunţat că vor pleca. În ceea ce priveşte specialiştii, aceştia preferă să-şi desăvârşească deocamdată pregătirea la Spitalul de Urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII