20 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani necheltuiţi pentru repararea şcolilor

Bani necheltuiţi pentru repararea şcolilor

Deşi guvernul a alocat fonduri pentru modernizarea şcolilor, în unele localităţi din judeţul Vâlcea lucrările nici nu au început.

Anuţa Handolescu, prefectul judeţului Vâlcea, s-a întâlnit ieri într-o şedinţă, cu primarii şi directorii de şcoli, în cadrul căreia a fost dezbătută situaţia unităţilor de învăţământ. În urma unor controale făcute de angajaţii prefecturii în şcoli, Anuţa Handolescu a fost dezamăgită de ceea ce a găsit în unele zone. „Am vrut să vă aduc poze ca să vedeţi cum arată unele şcoli cu zece zile înainte de începerea anului şcolar. Am vrut să vedeţi cum sunt cheltuiţi banii publici“, a spus prefectul primarilor.

Din cele 361 de şcoli din judeţ, au autorizaţie sanitară de funcţionare 134. La acestea se adaugă 76 de şcoli care sunt în procedura de a obţine autorizaţie. 151 de şcoli nu au autorizaţie, dar dintre acestea 55 de unităţi şcolare nu au solicitat-o. Din cele 352 de grădiniţe din Vâlcea, au autorizaţie de funcţionare 217 şi alte 50 pot primi aviz.

160 de miliarde de lei

Judeţul Vâlcea a primit anul acesta, prin patru ordonanţe de guvern, aproximativ 160 de miliarde de lei vechi pentru renovarea şcolilor. Deşi au fost bani, în multe şcoli nici nu au început lucrările. „Sunt localităţi în care şcolile arată foarte rău. Domnilor primari, să mergeţi în localităţile Laloşu şi Muereasca să vedeţi cum arată o şcoală europeană! Mergeţi şi la Stoeneşi sau Berbeşti să vedeţi şcoli nemăturate, pline de păianjeni şi cu curţile pline de bălării. O să trimitem cetăţenilor scrisori din partea prefecturii în care îi informăm ce atribuţii are un primar, un viceprimar şi un director de şcoală“, a atenţionat prefectul autorităţile locale.

Oraşul Băbeni a primit în luna martie 2,5 miliarde de lei vechi pentru construirea unei grădiniţe. „Oraşul Băbeni a primit 2,5 miliarde de lei vechi pentru a ridica grădiniţa până la sfârşitul anului şi nu e stabilit nici măcar amplasamentul. Din banii primiţi pe cele patru ordonanţe de guvern noi avem cheltuiţi doar 35% din cât ni s-a repartizat. Primăria Băbeni nu poate cheltui cele 2,5 miliarde de lei vechi până la sfârşitul anului pentru că nu are nici măcar amplasamentul. Trebuie să redistribuim aceşti bani către alte localităţi“, a precizat Anuţa Handolescu. Fonduri necheltuite sunt şi în localităţile: Alunu, Bălceşti, Berbeşti, Boişoara, Brezoi, Budeşti, Bujoreni, Buneşti, Călimăneşti, Copăceni, Creţeni, Dănicei, Dăeşti, Diculeşti, Drăgoeşti, Făureşti, Fârtăţeşti, Galicea, Ghioroiu, Lăcusteni, Lăpuşata, Mateeşti, Mădulari, Olăneşti şi Vlădeşti.

Plan de siguranţă în şcoli

Prefectul le-a amintit primarilor că a trimis o circulară în care le-a cerut un plan de măsuri de siguranţă şi protecţie a copilului. „Trebuie să reparaţi gardurile şcolilor, scările la intrare, să stabiliţi un program cu şeful de post astfel încât să patruleze şi în jurul şcolilor! Să reparaţi mijloacele de transport şi să legitimaţi copii! Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării vor încheia un protocol pentru siguranţa în şcoli“, a spus Anuţa Handolescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS