18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPentru mântuirea sufletelor noastre

Pentru mântuirea sufletelor noastre


Mii de credincioşi din Craiova şi din toată ţara au cinstit ieri una dintre cele mai mari sărbători creştine: Adormirea Maicii Domnului.

Toţi credincioşii craioveni au ţinut ieri mare sărbătoare: Adormirea Maicii Domnului. Încă de la orele dimineţii, bisericile oraşului au răsunat de rugăciuni şi cântece religioase rostite la acest ceas sfânt. Pregătiţi din ajunul praznicului cu colive, colaci şi prăjituri, credincioşii au venit cu miile în locaşurile craiovene, au aprins lumânări, s-au rugat pentru mântuirea sufletelor celor vii şi celor morţi şi au împărţit, în faţa altarului, pomeni. Pentru unii dintre ei, ziua a însemnat chiar mai mult decât o sărbătoare religioasă: unii şi-au sărbătorit ziua onomastică, alţii naşterea sau botezul unor prunci.

Botez şi molitvă în zi sfântă

Biserica „Sfânta Treime“ din Craiova a devenit neîncăpătoare încă din cursul dimineţii. Femei, bărbaţi şi copii, bătrâni şi tineri ori neputincioşi s-au înghesuit la uşile sfinte pentru a asculta cu evlavie rugăciunile destinate acestei zile speciale. Când spaţiul nu a fost suficient pentru a cuprinde întreaga mulţime, zeci de credincioşi au rămas afară, trăind cu tot sufletul solemnitatea zilei.

„Vin adesea la biserică, nu lipsesc în nici o duminică de la slujbă. Am venit şi în această mare zi de sărbătoare, din două motive: să cinstesc Adormirea Maicii Domnului, alături de ceilalţi credincioşi, şi să-mi facă preotul o molitvă – am născut acum trei săptămâni“, a spus Cristina Marin, o craioveancă evlavioasă, dar şi proaspătă mămică a unei fetiţe cu nume, bineînţeles, de sfântă: Ariana Maria.

Câţiva metri mai încolo, altă familie îşi aştepta rândul să intre în biserică. De data aceasta pentru un botez. „Minunea noastră de fetiţă, care de azi va purta numele de Stela Alexandra, s-a născut tot în zi sfântă, de Sfântul Ion. De la naştere, am hotărât ca botezul să fie tot în zi de săbătoare: 15 august, de Sfânta Maria“, au explicat, în cor, mama fetiţei, Claudia Vameşu, moaşa şi naşa.

Rugăciuni la icoana făcătoare de minuni

Mii de lumânări au fost aprinse, din zori şi până pe înserat, la Madona Dudu, acolo unde credincioşii au venit în număr mare să se se roage, să împartă pomeni, să asculte slujba şi prea frumosul cor al bisericii, dar mai ales să se închine la singura icoană făcătoare de minuni din Craiova – aceea a Maicii Domnului.

„Este una dintre cele mai mari sărbători religioase“, a explicat dr. Dana Băluţă, membră a Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din România, filiala Craiova. „Pe 15 august, biserica sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului şi încheierea anului bisericesc. Pe 8 septembrie, sărbătoare cunoscută la noi sub numele de Sfânta Maria Mică cinsteşte Naşterea Maicii Domnului şi începerea anului nou bisericesc. Astăzi, ca şi în septembrie, credincioşii vin la biserică să se roage. În primul rând pentru iertare şi mântuirea sufletelor, iar apoi, când sufletul este curat şi frumos, pentru binecuvântare, pentru mergere de bine, pentru sănătate sufletească şi trupească, pentru spor duhovnicesc, pace în lume şi în casele noastre, pentru ocrotirea neamului…“.

Credincioşii – la praznic, cerşetorii – la posturi!

Fecioara Maria ocupă locul cel mai de cinste între sfinţi, spune Biserica, fiind mai presus decât toate puterile îngereşti şi atingând cea mai înaltă treaptă a desăvârşirii omeneşti. Cinstirea deosebită de către Biserica Ortodoxă a Fecioarei Maria se datorează ajutorului pe care Maica Domnului îl acordă oamenilor permanent, ca mijlocitoare în faţa Tronului Prea Sfintei Treimi.

Ieri, de praznicul Adormirea Maicii Domnului, IPS Părintele Mitropolit Teofan a oficiat slujba Sfintei Liturghii, în zi de hram, la Mânăstirea Polovragi. Înainte de slujba Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii bolniţă din incinta sfintei mânăstiri.

În toată această vreme, înalţii prelaţi din ţară au oficiat slujbe în locaşuri sfinte: PS Episcopul Vicar Gurie Gorjeanul a săvârşit slujba religioasă la Mânăstirea Tismana, judeţul Gorj, PS Gherasim, Episcopul Râmnicului, a slujit Sfânta Liturghie de praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mânăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a participat la hramul Mânăstirii Nicula, la invitaţia IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Pentru mulţi craioveni, sărbătoarea s-a încheiat cu ospeţe îmbelşugate, în care Marinii şi Mariile şi-au sărbătorit numele.

Ziua de ieri nu a fost ignorată nici de cei mai puţin credincioşi, dar iubitori de spor în buzunare: cerşetorii. Pentru aceştia, ziua a fost nu de sărbătoare, nu de chef, ci de muncă asiduă: aşezaţi fie la porţi, fie la uşi, şi chiar pitiţi pe după icoanele din biserici, creşetorii Craiovei s-au „dezlipit“ ieri pentru o vară întreagă de arşiţă. Se vor întoarce de bună seamă pe 8 septembrie, pentru aprovizionarea de toamnă…

Minunea Maicii Domnului la Craiova

Legenda spune că, pe locul unde se înalţă astăzi Biserica Madona Dudu, pe vremuri era o întinsă plantaţie de duzi. Un negustor venit cu treburi la târgul din oraş – Piaţa Veche de astăzi – s-a aşezat, într-o zi, să se odihnească la umbra pomilor. Stând el acolo, a zărit, în trunchiul unui dud, ceva lucitor. S-a apropiat şi a văzut că lucrul acela minunat era de fapt o icoană, cu chipul Maicii Domnului pe ea. Negustorul nu a stat mult pe gânduri: a luat icoana şi a dus-o la târg, să o vândă. Cum, necum, bărbatul s-a trezit peste câteva ceasuri că pierduse obiectul preţios. Fără să-i spună cineva, chemat parcă de o forţă ascunsă, negustorul s-a întors sub dud. Nu mică i-a fost mirarea să descopere icoana la locul ei, acolo unde o văzuse prima dată. A luat-o din nou. Şi din nou icoana a dispărut. După trei încercări, negustorul a cerut sfatul unui preot, care i-a spus că aceasta era, fără îndoială, o minune a lui Dumnezeu. Şi, prin urmare, locul acela era sfânt! La scurtă vreme, în locul duzilor s-a înălţat prima biserică – din lemn. A urmat una din zid. Ultima, cea de astăzi, Biserica Madona Dudu, a fost ridicată în 1928 şi sfinţită zece ani mai târziu. Astăzi, ea adăposteşte singura icoană făcătoare de minuni a craiovenilor – Icoana Maicii Domnului cu Pruncul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS