30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCursuri de mediatori la Craiova

Cursuri de mediatori la Craiova

La sfârşitul acestei luni, după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului de Mediere, vor putea fi autorizaţi primii mediatori.

Primii mediatori au pornit de la Craiova, odată cu înfiinţarea Centrului Pilot de Mediere de aici. În 2005 s-a început un program naţional de formare a mediatorilor cu sprijinul Centrului Cultural al Ambasadei SUA, Ministerului Justiţiei şi al barourilor din România, fiind instruiţi în tehnicile medierii avocaţi din 40 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Între timp a luat fiinţă Consiliul de Mediere, care a reuşit să elaboreze un set de acte normative care să configureze sistemul de mediere din România.

La sfârşitul lunii trecute a fost publicat în Monitorul Oficial (MO) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului de Mediere, după care se va putea trece la autorizarea mediatorilor. „Am reuşit să punem bazele sistemului, până acum fiind definitivat regulamentul de organizare. De asemenea, au fost elaborate codul de etică al mediatorilor şi normele de răspundere disciplinară. De la sfârşitul lunii august, după 30 de zile de la publicarea în MO a regulamentului, vom începe autorizarea mediatorilor“, a explicat Constantin Adi Gavrilă, preşedinte al Centrului de Mediere Craiova şi vicepreşedinte în Consiliul de Mediere. Persoanele care au absolvit sau care, la intrarea în vigoare a legii medierii, urmează un curs de formare a mediatorilor în ţară ori în străinătate, dacă îndeplinesc anumite condiţii, pot solicita autorizarea ca mediator.

 

Înscrieri la cursuri de formare

 

La Centrul de Mediere Craiova, înscrierile la cursurile de formare a mediatorilor sunt pe sfârşite, cererea fiind destul de mare, după cum susţine conducerea instituţiei.

Înscrierile vor dura până pe 10 august sau până când se vor înscrie 40 de participanţi. Cele două cursuri se vor desfăşura în perioada 3-9 şi 17-22 septembrie, respectiv 10-16 şi 24-29 septembrie. Pentru cele două cursuri sunt disponibile câte 20 de locuri. „Sunt multe persoane interesate de această meserie, mulţi considerând-o o adevărată oportunitate“, a mai spus Constantin Adi Gavrilă. Cursurile de formare a mediatorilor sunt contra cost. De asemenea, şi medierea unui conflict este contra cost, însă tarifele percepute sunt sub ale unui avocat, acestea fiind negociate între mediator şi persoana care apelează la serviciile sale.

 

Conflicte aplanate fără judecată

 

Medierea oferă o alternativă la soluţionarea unor litigii sau conflicte. Până la apariţia legii medierii şi a profesiei de mediator, în cazul în care o persoană avea un litigiu sau un potenţial litigiu, aceasta nu avea prea multe alternative. Unica varianta era angajarea unui avocat în vederea soluţionării litigiului. Mediatorul este cel care încearcă aplanarea unui conflict pe cale amiabilă. Serviciul de mediere este disponibil atât părţilor care au litigiul pe rolul instanţelor, cât şi celor care nu au ajuns la instanţă. Centrul de Mediere poate rezolva conflicte civile – cereri, revendicări, decizii ale consiliilor, relaţii domestice – divorţ, acţiuni de partaj, încredinţarea minorilor -, comerciale sau de muncă.

Rezultate

Primul caz a fost referit de Tribunalul Dolj Centrului de Mediere Craiova în anul 2003. Până la data publicării în Monitorul Oficial a Legii nr. 192/2006 la Centrul de Mediere Craiova au fost înregistrate 646 de cazuri. Până în prezent, aproape 1.000 de cazuri au fost supuse medierii la Craiova, din care peste o treime au fost soluţionate fără judecată, printr-o înţelegere încheiată între părţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU