30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudeţul Dolj, sărac şi bolnav

Judeţul Dolj, sărac şi bolnav

Boala sărăciei continuă să se manifeste în judeţul Dolj, acesta ocupând un loc fruntaş în ţară în ceea ce priveşte numărul cazurilor de tuberculoză la suta de mii de locuitori.

Chiar dacă în primul semestru al anului în curs medicii doljeni s-a confruntat cu mai puţine cazuri de tuberculoză decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, 653 faţă de 679, judeţul Dolj ocupă locul cinci în ţară în ceea ce priveşte numărul persoanelor care suferă de această boală. În 2006 au fost înregistrate 1.222 de cazuri de tuberculoză în Dolj, dintre care 972 noi, restul fiind recidive. Medicii spun că sărăcia şi lipsa igienei sunt principalii factori care duc la apariţia acestei boli. „Dacă în 2006 eram judeţul cu incidenţa cea mai mare, cu 169,4 cazuri la suta de mii de locuitori, acum am trecut pe locul cinci. Totuşi, acestă boală continuă să se manifeste, pentru că, trebuie să recunoaştem, în judeţul nostru, o bună parte a populaţiei este săracă şi fără educaţie în ceea ce priveşte igiena“, a declarat dr. Corneliu Miu, şeful programului TBC din cadrul Spitalului de boli infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova.

Medicii doljeni spun că un indicator al sărăciei este şi rata şomajului, în Dolj aceasta fiind de 6,9 la sută faţă de media de 5,2 la sută din România. Şomerii, bătrânii – care în general nu au venituri sau au venituri mici, dar şi copiii şi vârstnicii instituţionalizaţi sunt categoriile de populaţie în rândul cărora se manifestă cel mai adesea tuberculoza.

De asemenea, conform studiilor medicilor doljeni, boala se întâlneşte cu precădere în mediul rural, fiind înregistrată o creştere mare de cazuri în zonele Filiaşi şi Segarcea.

 

Bolnavii fug de tratament

 

Din păcate, o bună parte din bolnavii de tuberculoză din Dolj nu urmează tratamentul până la capăt, boala recidivând în scurt timp. Aceasta chiar dacă tratamentul şi spitalizarea sunt gratuite. Bolnavii de tuberculoză urmează în primele două luni tratamentul în spital, iar după ce nu mai există riscul de a răspândi boala, care se transmite prin aer, sunt externaţi şi trebuie să continue tratamentul încă patru luni sub supraveghere medicală. „Mulţi se simt foarte bine după două luni de tratament şi renunţă, chiar dacă insistăm să-l continue până la capăt. După câteva luni boala recidivează, încep să scuipe sânge şi sunt nevoiţi să se prezinte din nou la spital“, a mai spus dr. Corneliu Miu. Din păcate, nu există nici o cale legală prin care un bolnav de tuberculoză să fie internat împotriva voinţei lui, disciplinarea pacienţilor făcându-se numai prin oferte materiale.

Un fenomen observat de medicii doljeni este creşterea incidenţei în Spania şi Italia, mai ales după ce mulţi români s-au dus la muncă în ţările respective.

Programe

 

Bolnavii sunt atraşi cu bonuri de masă. Ultimul program, derulat împreună cu Crucea Roşie, s-a încheiat în iunie. Acesta a constat în oferirea de bonuri de masă în valoare de 600.000 de lei vechi pe lună pentru cei care vin să-şi ridice tratamentul. Acesta a dat rezultate neaşteptate, prezentându-se la medic chiar şi cei care au avut tuberculoză şi s-au vindecat. Următorul program se va adresa numai bolnavilor a căror boală este rezistentă la unele tratamente, aceştia urmând să primească bonuri de masă în valoare de un milion de lei vechi. De asemenea, în perioada următoare, medicii de familie vor urma cursuri de pregătire şi se va pune accentul pe informare şi comunicare.

Elevi îmbolnăviţi de profesor

Mai mulţi elevi de la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din comuna Oprişor, judeţul Mehedinţi, au fost găsiţi infestaţi cu bacilul Koch în decembrie 2005. S-a stabilit atunci că toţi copiii au intrat în contact cu profesorul lor de matematică şi informatică, bolnav de TBC, care şi-a desfăşurat activitatea pedagogică fără să-şi facă analizele medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS