18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZece tinere, soldaţi voluntari

Zece tinere, soldaţi voluntari

Sunt tinere, frumoase, proaspăt absolvente de liceu sau licenţiate, care au renunţat la munca la catedră sau de secretariat, de exemplu, pentru a se înrola în armată. Zece fete fac parte din prima promoţie de militari voluntari care se instruiesc la Batalionul Instrucţie-Transmisiuni „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

Au renunţat la viaţa liniştită şi confort, au renunţat să trăiască sub grija părinţilor şi la tot ce realizaseră până în acel moment şi s-au înrolat voluntari în armată. Au luat cu ele, de acasă, doar maimuţoiul de pluş preferat şi o „diplomă de cea mai bună fiică“. Au fost 459 de voluntari la început. Patru băieţi au renunţat chiar din prima săptămână de instrucţie, dându-şi seama că nu sunt făcuţi pentru o asemenea meserie. Ele însă, cele 17 fete, au mers mai departe, iar şapte dintre ele au fost deja transferate la alte batalioane din ţară, în funcţie de aptitudinile fiecăreia. Au trecut de vizita medicală, de cei 2.000 de metri viteză, de traseul cu obstacole, au efectuat flotările cerute, au aruncat la poartă cu mingea de oină şi până la mingea de baschet, au trecut testul psihologic şi interviul… Zece au rămas însă la batalionul din Craiova, unde au dovedit deja, în cele opt săptămâni de instrucţie de bază, că sunt puternice, pe picior de egalitate cu orice bărbat.

Mitralierele, „accesorii“

Alina Hulpoi are 25 de ani şi este absolventă a Colegiului de Institutori limba engleză. Până în urmă cu aproximativ trei luni, lucra ca învăţătoare la o şcoală din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Apoi, din dorinţa de a face ceva extraordinar, de a-şi urma visul din copilărie de a lucra în armată, o dată cu anunţarea voluntariatului în acest domeniu, s-a înscris fără să clipească. Îi place stilul vestimentar elegant, însă acum a ales bocancii, echipamentul militar, iar ca „accesorii“, armamentul din dotare… „Este ceva ce m-a atras dintotdeauna, am avut tot timpul dorinţa de a face ceva util, extraordinar. În cele opt săptămâni de când sunt aici, am trăit momente unice, ce nu pot fi explicate prin cuvinte. Într-o astfel de meserie, rigoarea şi seriozitatea sunt esenţiale. Ne trezim la ora cinci şi jumătate dimineaţa, ieşim la înviorare, după care, la ora şapte fără zece minute, luăm micul dejun. Apoi ne luăm armamentul şi intrăm la program: educaţie fizică militară, alergare, urcarea pe sfoară… La ora două fără un sfert dăm raportul, apoi ne aşezăm la masă. Avem două ore libere în care ne putem odihni, după care urmează iar instrucţia afară sau în sală. La ora şase, fiecare îşi ia în primire sectorul de care se ocupă, până la ora 19.00, apoi urmează iar masa. La ora 20.00 se face apelul de seară, ne lustruim bocancii, iar până la ora 22.00 putem sta la televizor sau citi, după care se dă stingerea“, a povestit Alina.

De la catedră – în armată

Colega ei de cameră, Roxana Stancu, are doar 21 de ani şi este din Caracal. Provine dintr-o familie în care majoritatea bărbaţilor au ales să muncească în armată. A crescut cu acest spirit de mică, fiind „băieţoasă din fire“, cum singură se caracterizează. Oferirea acestei posibilităţi i s-a părut şansa pe care o aştepta. Mărturiseşte că în cele opt săptămâni a devenit mai calculată, mai ordonată, gata să îşi asume responsabilitatea în orice faptă. A fost încurajată de fratele ei, jandarm de meserie, să îşi urmeze visul.
Mihaela Stănescu, la fel ca şi colegele ei de cameră, şi-a adus de acasă valiza cu câteva schimburi şi neapărat ursuleţul de pluş preferat care este aşezat la loc de cinste pe pat. Împarte aceeaşi cameră cu cinci fete, cu paturile suprapuse, sub fiecare pat existând o băncuţă de lemn pe care seara să îşi întindă uniforma, iar sub, bocancii neapărat făcuţi cu cremă şi lustruiţi. Are 25 de ani şi a renunţat la munca de secretariat la o firmă de telecomunicaţii din Giurgiu pentru a veni în armată. Din momentul în care a aflat că vor fi primite şi fete în armată, a renunţat la tot şi s-a înscris la preselecţie, cu toate că fratele şi prietenii au considerat-o „nebună“. Nu se căieşte însă, mărturiseşte că s-a schimbat deja, iar familia o percepe altfel.
Femeie sau bărbat voluntar în armată, aceşti tineri primesc şi o soldă. În prima etapă, instrucţia de bază, au primit doar 200 de lei, trecuţi deja în a doua etapă, vor primi 400 de lei, iar când vor semna contractul cu Ministerul Apărării, în numai câteva săptămâni, vor primi 1.000 de lei.

Învaţă de la toate!
Câteva versuri pe care aceşti tineri le învaţă şi care pentru ei sunt mai mult decât un îndemn:
„Învaţă de la toate să ai statornic drum!
Învaţă de la flăcări că toate-s numai scrum!
Învaţă de la umbră să taci şi să veghezi!
Învaţă de la stâncă neliniştit să crezi!…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII