25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariile nu-i mai gonesc pe medici din spitale

Salariile nu-i mai gonesc pe medici din spitale

Deşi majoritatea medicilor se vaită că au salarii de mizerie, adevărul este altul. Ei sunt remuneraţi cu până la 30 – 35 de milioane de lei vechi, fără să mai punem la socoteală şi eventualele şpăgi.

Veniturile medicilor au devenit în ultima vreme subiect de dezbatere, după ce ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că salariile nu ar trebui
să-i gonească din spitale. Acesta a spus că venitul mediu brut al unui medic din România ajungea undeva la 3.000 – 3.500 de lei lunar în 2006, în timp ce un medic-şef de secţie câştiga aproximativ 1.200 de dolari.
De atunci, salariile au mai crescut. La sfârşitul lui 2006, veniturile medicilor s-au majorat cu 6%. A urmat o nouă creştere salarială în ianuarie – martie 2007, din care au avut de câştigat în primul rând medicii rezidenţi. Salariile rezidenţilor din anii I şi II s-au majorat atunci cu 15%, ale celor din anii III şi IV, cu 12%, în timp ce restul corpului medical a beneficiat de o mărire cu doar 5%.
În urma acestor majorări, un rezident abia intrat în sistem a trecut de la 591 la 714 lei, iar până la sfârşitul anului va ajunge să câştige 832 de lei. În ciuda acestor măriri, medicii rezidenţi rămân cei mai vitregiţi angajaţi din sistemul sanitar.

Salariaţii UMF sunt şi ai spitalului

Pe lângă un rezident, un medic primar are un salariu de bază de 803 – 1.732 de lei, dar care se poate dubla cu sporuri şi gărzi. „Un medic angajat cu normă întreagă câştigă lunar chiar şi 3.000 – 3.500 de lei“, a susţinut Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova. Medicii cu funcţie didactică (profesori, conferenţiari etc.) sunt salariaţi cu normă întreagă ai Universităţii de Medicină şi Farmacie şi lucrează în acelaşi timp cu jumătate de normă în spital.
Pe lângă salarii şi sporuri, medicii beneficiază şi de alte drepturi. „Toţi angajaţii din sistem, cu excepţia celor care îşi primesc salariile de la bugetul de stat, beneficiază lunar de câte 20 de tichete de masă“, a menţionat dr. Ştefan Popescu, director adjunct managementul asistenţei medicale în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj.
Dacă sunt mari sau mici, salariile medicilor rămâne la latitudinea fiecăruia să judece. Ce ar trebui însă judecat mai cu atenţie este acel venit pe care o parte din medici îl realizează din aşa-numitele plăţi informale sau, mai pe înţelesul românului de rând, şpăgi, adică bani necuveniţi (scutiţi de la impozitare) încasaţi de medici de la pacienţi pentru a le furniza servicii medicale (de regulă, intervenţii chirurgicale), pentru care aceştia mai plătesc o dată.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII