22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMicuţii doljeni, cerşetori în UE

Micuţii doljeni, cerşetori în UE

14 minori din Dolj au fost repatriaţi în primul trimestru al anului 2007 din Italia şi Olanda. Micuţii fuseseră lăsaţi de părinţi sau de rude în străinătate, trăind doar din cerşit sau din furat. Singura măsură luată de autorităţi presupune „reintegrarea“ lor în familia care i-a scos în stradă…

Îi vedem în toate intersecţiile mari ale Craiovei cerşind un ban pentru a-şi cumpăra pâine. De cele mai multe ori, sunt aduşi în stradă chiar de părinţii lor. Se pare însă că micuţii cerşetori ai Doljului şi-au extins aria, fiind duşi de părinţi în ţările dezvoltate ale Europei şi lăsaţi să facă bani pentru a-şi întreţine familiile rămase în România.

Copilul repatriat, redat părintelui care l-a scos la produs

Asistenţii sociali ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj au aşteptat la aeroport doar în primul trimestru al anului 14 copii găsiţi pe străzile din străinătate. Autorităţile din Olanda sau din Italia au luat legătura cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, care, la rândul ei, a anunţat Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului pentru a efectua anchete sociale în vederea stabilirii condiţiilor de trai la domiciliul părinţilor. A urmat, conform legii, reintegrarea în familiei, chiar dacă tocmai părinţii îi scoseseră pe copii din ţară şi îi lăsaseră să cerşească mila străinilor. „Toţi cei 14 copii repatriaţi erau neînsoţiţi. Micuţii care au cerşit pe străzile Italiei au vârste cuprinse între şapte şi 17 ani. Pentru nici unul dintre aceşti copii nu a fost nevoie de instituţionalizare, reintegrându-i în familiile naturale“, a menţionat Cornel Băloiu, şef Serviciu Relaţii Publice din cadrul DGASPC Dolj.

Străinii au grijă ca micuţul să nu fie exploatat sau abuzat

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj colaborează cu asistenţii sociali ai DGASPC Dolj în vederea soluţionării acestor cazuri. „Înainte de a repatria copilul, autorităţile străine care îl descoperă pe stradă se asigură că în ţară micuţul are o familie care să îi ofere condiţiile minime de trai. Autorităţile străine au grijă ca micuţul român să nu ajungă din nou pe stradă, de data asta în ţara lui natală. Este foarte greu să îi identificăm, să le găsim familiile, deoarece nu au asupra lor nici un fel de document şi refuză să colaboreze“, a menţionat Maria Vasile, subcomisar în cadrul IPJ Dolj, purtător de cuvânt. În plus, din cele precizate de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, în Franţa, de exemplu, un copil găsit pe stradă este internat într-un centru de plasament, asigurându-i-se asistenţă socială până îi este identificată familia. Părinţii care îşi scot copilul la cerşit sau la muncă sunt sancţionaţi chiar de autorităţile străine în cazul în care familia minorului este descoperită tot pe teritoriul ţării respective.

74 de minori întorşi de la graniţă

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră (IJPF) Dolj s-au confruntat în acest an cu nenumărate „tentative“ ale adulţilor de a părăsi ţara împreună cu un minor fără actele corespunzătoare trecerii frontierei. Prin cele două puncte de trecere a frontierei- Bechet şi Calafat, în acest an nu au fost înregistrate repatrieri. „Au fost 74 de cetăţeni români cărora nu li s-a permis să părăsească ţara împreună cu copiii minori. Unii dintre ei nu ne-au putut prezenta cazierul, alţii nu aveau împuternicire din partea părinţilor pentru a scoate minorul din ţară. Când un minor părăseşte ţara cu o rudă sau cu altă persoană, avem nevoie de declaraţie de la ambii părinţi că sunt de acord cu vizita în străinătate, cu specificarea exactă a statului în care  copilul se deplasează, dar şi perioada vizitei. În plus, în declaraţie, părinţii trebuie să precizeze datele de identificare a însoţitorului copilului lor“, a menţionat Dănuţ Rudăreanu, purtător de cuvânt al IJPF Dolj. Este foarte simplu ca un minor doljean să ajungă cerşetor în UE, iar apoi, cu puţin noroc, să fie descoperit înainte de a i se întâmpla vreo nenorocire. Este luat de pe străzi de autorităţile străine, hrănit şi spălat, internat în centre speciale, apoi intervine legea românească a „reintegrării“, conform „binelui superior al copilului“, chiar în familia naturală ce l-a scos la cerşit… Nici o autoritate locală nu ia măsuri împotriva părinţilor care-şi exploatează copilul, însă îi „monitorizează şi îi consiliază“, învăţându-i cât de important este să fii părinte… 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII