18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeatrul de vară, în ruină

Teatrul de vară, în ruină

Teatrul de vară amplasat în incinta Parcului „Nicolae Romanescu“ este singurul de acest gen din Craiova şi printre puţinele din ţară. Iubitorii de muzică şi spectacole în aer liber nu se încumetă să stea aproape de scenă din cauza mirosului, culisele artiştilor transformându-se în timp în toalete publice…

O dată cu trecerea timpului, teatrul de vară din Parcul „Nicolae Romanescu“ a fost dezafectat, cimentul a fost măcinat de iernile grele, uşile au dispărut, culisele special create pentru artişti au fost transformate de craioveni în toalete publice. Cu toate acestea, se încearcă o readucere a craioveanului la spectacole în aer liber, teatrul de vară devenind scena unor ample manifestări. Oameni însetaţi de folclor, care aleg spectacolul în aer liber în ciuda sălilor de teatru, asistă la acte culturale ţinându-şi batistele la nas, iar artiştii păşesc pe scenă cu gura şi nasul acoperite… Cu toate acestea, vizitatorii vin pentru câteva ore în Parcul „Nicolae Romanescu“. Oamenii sunt încântaţi de peisajul parcului, monument de arhitectură, unul dintre obiectivele turistice cele mai renumite din Craiova, unic în România şi una dintre cele mai mari şi mai interesante realizări de acest gen din Europa. S-au folosit soluţii îndrăzneţe de construcţie, inedite pentru acele timpuri, precum: podul suspendat, castelul în ruină, podurile peste cursul râului, imitaţiile de stânci, refugiile, chioşcurile, parapetele de pod ce imită trunchiuri de arbori, insula pentru lebede, debarcaderul, precum şi plantarea unor specii extrem de valoroase de arbori. Dar, ca orice construcţie în care nu se investeşte nici un leu pentru reamenajare de zeci de ani, teatrul de vară din acest parc arată ca o ruină, pe lângă care trecătorul îşi grăbeşte pasul din cauza aerului irespirabil.

Nu s-au găsit bani pentru reamenajarea teatrului de vară…

Parcul „Nicolae Romanescu“ a fost luat în vizor în mai multe rânduri de aleşii urbei, însă, în final, nu s-au găsit bani suficienţi pentru toate reamenajările necesare. Într-adevăr, după un amplu proces de curăţenie, au fost montate băncuţe şi coşuri de gunoi şi au fost asfaltate aleile. Au rămas însă, din lipsă de bani, la faza de studiu de fezabilitate, reamenajarea modulelor pentru păsări şi animale din Grădina Zoologică, cât şi reabilitarea teatrului de vară… Se tot discutase ca în acest an teatrul de vară să fie reamenajat, însă banii şi-au spus încă o dată cuvântul… „Din anul 2006 există o hotărâre de consiliu prin care a fost aprobată realizarea unui studiu de fezabilitate. S-a efectuat studiul de fezabilitate, anul trecut aveam nevoie de 25 de miliarde de lei pentru reamenjarea acestui amplasament extraordinar, însă, din nefericire, nu am găsit resursele financiare necesare unui astfel de proiect. Anul viitor, cu siguranţă, proiectul reconstrucţiei teatrului de vară se va supune unei noi aprobări şi sperăm să facem rost şi de banii necesari pentru transformarea acestui amplasament în unul cu totul special“, a menţionat Gheorghe Nedelescu, viceprimarul Craiovei.

„Ocolesc pe cât pot teatrul de vară“

Craiovenii sunt legaţi sufleteşte de Parcul „Nicolae Romanescu“, mulţi având amintiri frumoase din vremea copilăriei, când erau aduşi de bunici la Grădina Zoologică, din adolescenţă, când împreună cu „marea iubire“ se plimbau romantici pe aleile parcului, sau din orele petrecute pe terasele din parc, după ce, împreună cu gaşca, fugeau de la ore…
„Este singurul loc din Craiova unde poţi veni în aer liber, unde există copaci, flori, apă, terase… În acest parc mi-am plimbat copiii cu căruţul, apoi, ceva mai târziu, cu bicicleta, iar iarna cu săniuţa. Din nefericire, ocolesc pe cât pot teatrul de vară, ai cărui pereţi parcă au prins mirosul unui WC public şi unde parcă ţi-e şi groază să intri. Chiar nu se gândeşte nimeni să investească în acest amplasament, să îl transforme într-un teatru de vară adevărat, în care măcar săptămânal să fie susţinute spectacole pentru copii şi, de ce nu, pentru oameni de toate vârstele“, a spus Corina Ignat, din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS