19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria preia amenzile cu jumatate de gura

Primaria preia amenzile cu jumatate de gura

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj se pregateste sa predea Primariei Craiova lista cu restantierii la plata amenzilor, conform unei hotarâri a guvernului care prevede ca, de la anul, sanctiunile vor fi platite la directia de taxe si impozite locale din localitatea de domiciliu.


De anul viitor, doljenii isi vor plati amenzile la directiile de taxe si impozite din cadrul primariilor, si nu la administratiile financiare, asa cum este in prezent. Fiscul a semnat un protocol prin care trece toate aceste obligatii in subordinea unitatilor administrativ-teritoriale de care apartine contravenientul. Din categoria amenzilor care vor fi achitate la primarii fac parte sanctiunile pentru nedepunerea la timp a declaratiilor de venit, a obligatiilor la bugetul de stat, a deconturilor de TVA, precum si a rapoartelor fiscale lunare de la casele de marcat. Amenzile aplicate si neincasate pâna la inceputul anului viitor vor fi predate directiilor de taxe si impozite.


De asemenea, executarile silite aflate in curs de desfasurare la 1 ianuarie vor fi continuate de autoritatile locale.


Prostituata cu amenzi de cinci miliarde


La DGFP Dolj este fierbere mare. Angajatii lucreaza de zor la inventarierea persoanelor care au restante la plata amenzilor, liste pe care le vor preda Primariei Craiova. Directorul executiv al DGFP, Silviu Dumitru, rasufla usurat ca va scapa de obligatia de a-i urmari pe rau-platnici. „Este foarte bine ca scapam de incasarea si recuperarea acestor amenzi, deoarece era foarte greu sa le recuperam. Spre exemplu, este o prostituata care figureaza cu amenzi de cinci miliarde de lei pe care le-a incasat prin mai multe orase din tara. Cum sa recuperez eu banii de la ea?“, a declarat Dumitru, multumit ca scapa de una dintre pietrele de moara care atârnau de gâtul indicatorilor financiari ai directiei. Acesta a precizat ca angajatii fiscului doljean lucreaza la inventarul cu persoanele amendate pe care il vor transmite Primariei Craiova in decursul lunii ianuarie 2007.


Unul râde, altul plânge


In timp ce Silviu Dumitru are motive de bucurie, celalalt director al Directiei Taxe si Impozite, Ioan Vacariu, spune ca transferul ii va obliga pe subordonatii sai sa munceasca mai mult. „In schema sunt cinci persoane care va trebui sa se ocupe de identificarea si urmarirea datornicilor, dar pâna la aprobarea posturilor ma tem ca ii voi folosi tot pe cei existenti in directie. Astept ca primarul Solomon sa semneze o dispozitie prin care patru dintre ei sa faca parte din comisia de inventariere“, a declarat Vacariu. Acesta a mai spus ca se asteapta ca directia pe care o conduce sa preia 30.000 de pozitii ROL, care se vor adauga celor aproximativ 130.000 de pozitii deschise deja. „Nu inseamna ca sunt 30.000 de oameni, deoarece printre acestia unii poate au mai multe amenzi. Nu stiu cum o sa recuperam banii, pentru ca, din câte am inteles, majoritatea nu mai au nici un bun de executat“, s-a plâns Vacariu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS