19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalStresul la locul de munca declanseaza diabetul

Stresul la locul de munca declanseaza diabetul

Campania „Independent de diabet“ a ajuns ieri la Craiova, ocazie cu care au fost efectuate teste de glicemie angajatilor din primarie, prefectura, Casa de Asigurari de Sanatate Dolj si din presa scrisa. Caravana a poposit si la sediul cotidianului Gazeta de Sud. Concluzia sustinatorilor campaniei a fost ca redactorii, desi sunt mai stresati (stresul fiind principalul factor de risc in diabetul zaharat), nu sunt o categorie profesionala mai sensibila la imbolnavire, probabil si din cauza vârstei, majoritatea fiind tineri intre 20 si 30 de ani.


Altfel sta situatia atunci când vina vorba de functionarii din administratia publica locala sau angajatii din sistemul asigurarilor de sanatate. Din cele peste 400 de persoane testate, aproximativ 10% au avut glicemia peste limita normala, cele mai mari valori inregistrându-se la angajatii Casei de Asigurari de Sanatate Dolj.


De ce au fost alese locatiile respective pentru desfasurarea campaniei? Coordonatorii programului sustin ca stresul la locul de munca poate duce la imbolnavirea de diabet tip II. „Pentru a preveni sau depista diabetul este bine ca fiecare persoana sa efectueze periodic un test de glicemie. In cazul in care glicemia este mai mare decât valoarea normala, se recomanda un regim de viata si alimentatie echilibrat din care sa lipseasca alcoolul, tutunul si mai ales stresul. Cazurile deosebite, cu valori ale glicemiei foarte mari, necesita o conduita terapeutica, de aceea sunt indrumate catre medicul de familie“, a precizat Luminita Butaru, farmacist-manager.


Programul „Independent de diabet“ a fost lansat de Sensiblu la Bucuresti pe 12 octombrie si a continuat in toate orasele mari din intreaga tara, Craiova fiind una dintre ultimele locatii. Zeci de mii de persoane din intreaga tara au avut posibilitatea in cadrul acestui program sa efectueze gratuit un test de glicemie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS