18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalProbleme financiare la spitale

Probleme financiare la spitale

Spitalele doljene asteapta rectificarea bugetara pentru a putea supravietui pâna la sfârsitul anului. Potrivit prevederilor bugetare, spitalele au ramas descoperite pe ultimul trimestru având alocate sume care se ridica la doua treimi din cele alocate pentru celelalte trimestre.


Spitalul de Urgenta Craiova – cel mai mare consumator de fonduri din sistemul sanitar doljean – este intr-o situatie destul de delicata. In prezent, unitatea sanitara a angajat comenzi pentru achizitionarea de materiale sanitare si medicamente, unele cu plata scadenta la 180 de zile, si este in imposibilitate de a onora comenzile pentru care termenul de plata expira in aceste zile. Directorul financiar-contabil al unitatii sanitare, ec. Maria Rata, a sustinut ca se vor descurca acum cu furnizorii, insa probleme mari vor fi abia in saptamânile care vor urma. „Daca pâna pe 15 nu vom primi banii de la Casa de Asigurari de Sanatate, nu vom putea plati salariile angajatilor pe luna octombrie. Trebuie precizat ca, pentru ultimele trei luni ale anului, suma necesara doar pentru salarii se ridica la sase milioane RON“, a mentionat Maria Rata.


O noua suplimentare


Chiar daca s-a descurcat pâna acum, Spitalul de Urgenta a inceput deja sa simta efectele lipsei de fonduri. Cadrele medicale din sectii se plâng ca, din cauza economiilor care se fac, nu mai au suficiente medicamente si materiale sanitare pentru bolnavi. Conducerea spitalului recunoaste ca au fost probleme la aceste capitole, in special legat de aprovizionarea cu materiale sanitare (fese, seringi, perfuzoare etc.), dar ca ele s-ar fi reglat pe parcurs.


In timp ce spitalele asteapta rectificarea bugetara, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj a anuntat suplimentarea sumelor alocate pentru plata serviciilor medicale cu 2,25 milioane RON – putin mai mult de o treime din necesarul pentru salarii al Spitalului de Urgenta – pentru toate spitalele din Dolj. Purtatorul de cuvânt al CAS Dolj, Daniela Gheorghe, spune ca spitalele vor primi suficienti bani pentru a acoperi serviciile medicale efectuate.


„Daca sumele primite nu vor fi suficiente, in decembrie, dupa raportarea pe care trebuie sa o faca spitalele pentru luna noiembrie, vom solicita o noua suplimentare“, a precizat Daniela Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS