27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii vor lua lectii de la profesori nepregatiti

Elevii vor lua lectii de la profesori nepregatiti

Peste 400 de candidati doljeni nu au reusit sa obtina o nota de trecere la examenul de competenta, suplinire si detasare, pentru obtinerea unui post in sistemul educational preuniversitar. Notele obtinute au demonstrat ca nivelul pregatirii lor a fost sub asteptari.


Isteria repartizarii pe posturi a candidatilor examenului de competenta din acest an, in sedinta publica, a cuprins ieri patru centre de examen din Craiova: Colegiul National „Fratii Buzesti“, Liceul de Arta „Marin Sorescu“, Liceul Teoretic „Traian Vuia“ si Grupul Scolar CFR. Inca de la primele ore ale diminetii oamenii au luat cu asalt respectivele unitati de invatamânt pentru a-si primi repartitia pe post. „Cei care au obtinut o medie de titularizare, minim 7, si o medie de suplinire, minim 5, au fost repartizati pe discipline, in ordinea mediilor. Candidatii care au obtinut note sub cinci, si sunt destui ca numar, peste 400, (23,22%) nu sunt luati in considerare. Dupa cum se stie, repartizarea este computerizata, iar calculatorul este cel care selecteaza candidatii“, a spus purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, prof. Cerasela Cremene. Potrivit sursei citate, in acest an, candidatii examenului de competenta, din judetul Dolj, s-au dovedit mai slab pregatiti decât cei din anii anteriori. Acest lucru il demonstreaza chiar notele obtinute de ei la unele probe de examen: limba si literatura româna, matematica, istorie, geografie, engleza, franceza, chimie, fizica etc. „Notele au fost de la 1 la 10: 451 note sub cinci; 659 note cuprinse intre 5 si 6.99; 829 note intre 7 si 9.99 si doar trei note de 10“, a completat Cerasela Cremene.


400 de candidati scosi din circuit doar… pâna la toamna


Potrivit conducerii ISJ Dolj, cei peste 400 de candidati care nu au obtinut nota cinci la examenul de competenta vor mai sta un an acasa. „Daca au alte posibilitati de angajare, parasesc sistemul pâna se pun la punct cu materia. Am avut cazuri când multi au plecat din educatie la capsunarit. Cu note de 2 sau 3 nu au ce cauta in invatamânt“, a explicat Constantin Lungulescu, membru al comisiei de mobilitate a examenului de competenta din acest an. Potrivit sursei citate, candidatii au dat dovada de dezinteres si de faptul ca au trecut prin materia de examen ca prin brânza: „Si un elev mediocru putea trata subiectele pe care le-au avut ei. Daca ar fi invatat cel putin jumatate din materie nu ar fi obtinut asemenea note mici“, a adaugat Lungulescu. „Acum au luat nota doi, iar de la toamna vin sa ne predea la clasa, copiilor nostri. Si vorbim de calitate si performanta in sistemul educational. De fapt, ne contrazicem singuri, asa ceva nu mai exista de mult. Unii ca astia ne invata copiii carte si ne mai miram de ce nu avem rezultate la examene“, a spus Stefan Ghita, tatal unui viitor liceean din Craiova.


Etapele titularizarii


Conform calendarului de repartizare a candidatilor, azi si mâine (26 si 27 iulie) in Dolj, au loc noi repartizari pe centre de examen, incepând cu ora 9.00, dupa cum urmeaza: Dabuleni si Calafat – 26 iulie; Bailesti si Bradesti – 27 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII