22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii, mai slab pregatiti decât elevii

Profesorii, mai slab pregatiti decât elevii

Examenul de competenta (titularizare) destinat profesorilor suplinitori sau absolventilor de facultate i-a pus in dificultate pe candidati. Multi au declarat ca s-au inscris la acest examen mai mult din curiozitate decât din dorinta de a ocupa un post in sistemul educational preuniversitar.


Concursul de competenta (titularizare) 2006, sustinut de cadrele didactice debutante, absolventi de facultate sau suplinitori, a demarat ieri in Dolj, judet – pilot, cu proba scrisa de specialitate, pentru profesorii de toate disciplinele de cultura generala.


Pentru prima zi a competitiei au fost programati aproximativ 1.300 de candidati, dintre care s-au prezentat 1.033. Restul de 267 de candidati au fost declarati absenti de comisia judeteana de competenta. „Dupa ce s-au inscris, nu s-au mai prezentat. Ori le-a fost teama de acest examen, ori au considerat ca nu sunt prea bine pregatiti. Cert este ca 267 de persoane au abandonat concursul“, a spus presedinta comisiei judetene de competenta, inspector scolar general adjunct Geanina Chirigiu, din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj.


Despre indiferenta cu care „viitorii profesori“ au tratat acest examen au vorbit cadrele didactice supraveghetoare, care au precizat ca majoritatea candidatilor s-au dovedit dezinteresati. Ba mai mult, unii dintre ei au stat in sala de examen patru ore degeaba. Dezinteresul manifestat a fost confirmat si de o parte a candidatilor concursului de competenta, care au recunoscut faptul ca au participat la acest examen mai mult din curiozitate. „Nu ma intereseaza un post titularizabil in Craiova. Eu am candidat azi pentru suplinire. Am deja un serviciu. Dar daca se poate si altceva, de ce sa nu incerc?! Daca apuc o catedra in mediul rural, va fi grozav“, a spus unul dintre candidati.


Metodica i-a pus in dificultate pe candidati


Dupa cele patru ore de lucru destinate efectuarii subiectelor, candidatii au parasit salile de examen indignati de subiectul de metodica. „La limba si literatura româna subiectul a fost destul de usor. Sincer sa fiu, eu nu am facut decât partea de gramatica. Punctul doi, cel de literatura, eseul, nu l-am tratat, iar metodica nu mi-a placut. Nu am inteles nimic din cerinte. Oricum, nici nu ma astept sa iau. Particip la un astfel de examen pentru prima oara si am facut-o mai mult din curiozitate. Dar, cine stie, poate am noroc. Oricum, nu vreau un post in oras“, a spus Rares Dinu. De aceeasi parere a fost si alta candidata, Mari Diaconu, care a sustinut ieri examen la chimie: „Subiectele au fost chiar usoare. In schimb, metodica nu mi-a placut… Nu a fost chip sa scriu ceva. In privinta rezultatelor, nu am emotii. Doar m-am invatat. De câtiva ani buni fac acelasi lucru. Nu iau nici anul acesta, incerc la anul“, a spus candidata.


Un candidat eliminat


Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar, in Dolj, la prima proba scrisa a examenului de competenta, a fost inregistrat de comisia judeteana de competenta un caz de frauda. Un candidat care a fost prins cu fituici asupra lui a fost eliminat din examen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII