30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii isi petrec vacantele in Grecia si Bulgaria

Oltenii isi petrec vacantele in Grecia si Bulgaria

Punctele de Trecere a Frontierei Bechet si Calafat au inregistrat in luna iunie o crestere a numarului oltenilor care pleaca in strainatate pentru a-si petrece concediul.


Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Dolj, in perioada mentionata, 6.027 de cetateni români s-au prezentat la iesirea din tara, cu aproape 2.000 mai multi decât in aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, dintr-un total de 1.885 de autovehicule conduse de cetateni români, doar 754 s-au prezentat la intrarea in tara si 1.131 la iesirea din tara.


Principalul scop declarat de majoritatea cetatenilor români a fost cel turistic, acestia calatorind spre Bulgaria si Grecia pentru petrecerea concediilor, pentru perioade cuprinse intre sapte si 15 zile. Ofiterii Politiei de Frontiera estimeaza ca numarul românilor care vor iesi din tara prin cele doua puncte de trecere a frontierei in acest scop va creste in luna iulie. „Având in vedere experienta anilor trecuti, putem spune ca luna iulie este perioada de vârf in care turistii români se indreapta spre zonele turistice din tarile vecine. Anul acesta asteptam o crestere fata de anul precedent a traficului in scop turistic“, a precizat subinspector Dan Rudareanu, purtatorul de cuvânt al Politiei de Frontiera Dolj.


Conditii obligatorii pentru iesirea din tara


Politistii de frontiera si vamesii doljeni au intrerupt calatoria a opt cetateni români, in luna iunie, principalele motive fiind lipsa mijloacelor de intretinere sau neindeplinirea altor conditii legale la iesirea din tara. Oamenii legii atentioneaza cetatenii români care vor sa-si petreaca vacantele in strainatate ca trebuie sa respecte prevederile legale in vigoare pentru a putea parasi teritoriul tarii. Astfel, turistii trebuie sa prezinte la vama suma de 150 de euro, contravaloarea calatoriei dus-intors, si 20 de euro pentru fiecare zi de sedere in tarile care nu sunt membre UE. Daca turistul român alege ca destinatie de vacanta o tara din UE, trebuie sa prezinte 30 de euro pentru fiecare zi de sedere. In ambele cazuri suma nu poate fi mai mica decât contravaloarea a cel putin cinci zile de sedere. Banii pot fi prezentati in numerar sau printr-un extras de cont, insa acesta trebuie sa fie eliberat cu cel mult 24 de ore inainte de prezentarea la vama. De asemenea, turistul român trebuie sa prezinte la punctul de trecere a frontierei asigurarea medicala, in cazul in care calatoreste intr-o tara cu care România nu are acorduri in acest sens. Legislatia in vigoare prezinta si exceptii. Printre acestea se numara persoanele care calatoresc in strainatate pentru urmarea unui tratament, pentru conferinte de presa, studii, iar minorii nu sunt obligati sa prezinte aceste sume de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS