12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConditii dure pentru spitale

Conditii dure pentru spitale

Un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii impune norme privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare, considerate de cei responsabili imposibil de respectat.


Normele privind asigurarea conditiilor generale de igiena de catre spitale, cuprinse in proiectul de ordin al Ministerului Sanatatii, sunt considerate de conducerea Spitalului de Urgenta Craiova drept o greseala, iar de Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj ca fiind imposibil de indeplinit. Pentru obtinerea avizului, spitalele trebuie sa asigure zone verzi in incinta unitatilor cu o suprafata de minimum 20 de metri patrati pentru fiecare pat. Totodata, incinta spitalului trebuie sa fie delimitata de zonele din jur, astfel incât accesul in cladire sa fie controlat, si sa fie prevazuta cu cai de acces pietonal si pentru autovehicule. In incaperile pentru bolnavi sunt obligatorii iluminatul general, iluminatul local la pat pentru lectura, pentru examinarea si ingrijirea bolnavilor si iluminatul pentru supraveghere in timpul noptii.


„Toate spitalele din judetul nostru se vor desfiinta“


Conform acestui proiect, la cele peste 1.400 de paturi câte cuprinde, Spitalul de Urgenta Craiova ar avea nevoie de 28.000 de metri patrati de parcuri si spatiu verde.


„Ma gândesc ca este vorba de o eroare in acea lege, pentru ca este imposibil sa asiguri 20 de metri patrati pentru fiecare pat, in conditiile in care este greu sa asiguram spatiu pentru toti bolnavii. Oricum, fata de alte spitale, noi chiar avem spatii verzi, care insa au fost neglijate pâna acum. Vom demara un proiect de amenajare a spatiilor verzi din jurul spitalului. Pentru ca nu avem personal suficient pentru acest lucru, primaria ne-a promis sprijin pentru amenajarea lor. Dupa ce vor fi puse la punct aceste spatii verzi, personalul nostru se va ocupa de intretinerea lor“, a declarat doctor Mariana Cristina Calangiu, directoarea Spitalului de Urgenta Craiova. Conducerea unitatii sanitare craiovene urmareste si schimbarea bancilor vechi si deteriorate din curte.


Si doctorul Dolores Tatar, director executiv adjunct Medicina Preventiva in cadrul DSP Dolj, institutie care ar trebui sa controleze daca normele sanitare impuse de lege sunt indeplinite de spitale, crede ca este vorba de o greseala. „Cred ca este o greseala de redactare, mai ales ca pâna in momentul de fata normele prevedeau ca pentru fiecare pat de spital sa se asigure o suprafata minima de doi metri patrati“, a explicat Dolores Tatar. „Daca acest proiect de lege va fi aprobat, cred ca toate spitalele din judetul nostru se vor desfiinta“, a declarat si prof. dr. Dan Gabriel Mogos, director executiv DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU