12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReconstructia caselor se lasa asteptata

Reconstructia caselor se lasa asteptata

Dupa saptamâni intregi de stat in corturi, sinistratii doljeni au parasit taberele si s-au intors in sate pentru a recupera materialele din casele prabusite.


Oamenii din localitatile doljene inundate de Dunare, care au ramas fara case, asteapta inca vesti de la guvern despre soarta lor. Acum, recupereaza ce se mai poate din casele prabusite in speranta ca isi vor face locuintele asa cum au fost. Raportul privind pagubele produse de inundatii a fost trimis inca de pe 29 mai, insa pâna acum nu s-a primit nici un raspuns. Autoritatile judetene incearca sa obtina de la Bucuresti 544 de milioane de lei pentru fiecare casa ce trebuie reconstruita si 122 de milioane de lei pentru fiecare imobil care are nevoie de consolidare.


Tabara de la Goicea, in care erau cazati sinistratii din Cârna, s-a desfiintat, iar majoritatea oamenilor s-au intors la casele lor sau la ce a mai ramas din ele. Cei care au casele cazute si-au instalat corturi lânga ruine; altii stau in continuare pe la rude. „Am avut 17 corturi la primarie si le-am impartit oamenilor care au dorit sa stea in curtile lor. S-au apucat sa recupereze din materialele de constructii si asteapta vesti despre ajutorul de la guvern. Noi suntem pregatiti si vrem sa ne apucam cât mai repede de lucru, pentru ca acum vine iarna“, a declarat Constantin Radu, primarul din Cârna.


„Avem promisiuni pentru refacerea digurilor“


Si sinistratii din Bistret au parasit Caminul Cultural din Bârca, spatiul in care au fost cazati dupa ce gospodariile le-au fost inundate. „S-au mai linistit apele la noi in comuna. In locatia de la Bârca au mai ramas doar câtiva oameni, care nu au unde sa se duca. Acestora le asiguram mâncare calda pâna se va clarifica situatia lor. Toti oamenii intreaba când le dam materiale de constructii. Astept si eu vesti despre reconstructia caselor, plus ca avem promisiuni pentru refacerea digurilor“, a explicat Constantin Raicea, primarul Bistretului.


In asteptare sunt si oamenii si autoritatile locale din Bechet, localitate unde inca exista persoane cazate in Salonul de Festivitati. In asteptarea unui raspuns de la Bucuresti, primarul incearca sa gaseasca sponsori pentru ridicarea câtorva case. „Mai avem circa 30 de persoane cazate in Salonul de Festivitati, 16 in casa parohiala si 14 in spital. Saptamâna aceasta vom termina de amenajat un spatiu de cazare intr-o cladire cu foste birouri, unde ii vom muta pe toti. Dupa aceea, le vom da alimente ca sa isi gateasca singuri. Noi suntem in pozitie de start, avem chiar si meseriasi, dar asteptam sa ne raspunda guvernul. Intre timp, incercam sa atragem ceva bani din sponsorizari si cu ce mai avem noi sa ridicam câteva locuinte“, a povestit Constantin Oclei, primarul din Bechet.


Situatia sinistratilor se hotaraste astazi


Tabara de la Macesu de Jos a fost ridicata, iar majoritatea oamenilor s-au intors la casele lor. Mai sunt 30 de familii carora apa le-a luat tot, acestea fiind cazate in fostul spital. „Am asigurat spatii de cazare in cladirea fostului spital, care era dezafectata. In momentul de fata, oamenii primesc alimente pentru o saptamâna si se descurca singuri, pentru ca acum au unde sa isi instaleze un aragaz. Asteptam sa vedem ce vesti primim despre reconstructia locuintelor afectate de inundatii“, a declarat Florea Cone, primarul din Macesu de Jos.


Prefectul Nicolae Giugea a sustinut ca o sa vina cu vesti bune de la Bucuresti, insa acestea vor fi comunicate in cursul zilei de astazi. „Astazi si mâine (ieri si astazi – n.r.) sunt la Bucuresti, pentru a discuta situatia localitatilor inundate din judetul nostru. O sa comunic noutatile mâine (astazi – n.r.), dupa ce ma voi intoarce la Craiova“, a declarat prefectul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS